Aloé, Aloe vera

  • Frissítve: 2023-12-16  

Aloe vera Aloé

Aloe vera, Aloé - Sokan összetévesztik az Agavéval, és úgy tartják, hogy ez is csak a 100. évben virágzik.
Az Aloe vera negyedik, hatodik évétől kezdve rendszeresen hozza virágait. Afrika sztyeppéinek és szavannáinak növénye.

Egyes fajai gyógynövények, szárított leveleikből készül az aloe por, hatása a ricinuséval megegyezik. Készítenek a levelek nedvéből sűrítés után gyantát, ami kitűnő politúr, fényesítő anyag.

A XVI. és XVII. században a németeknél igen közkedvelt, de ritka növény volt.
Még emlékérmeken is ábrázolták, ez volt az Aloe tallér.

Aloe Vera nálunk is régóta kedvelt és igénytelen szobanövény, különösen fiatal korában. Megvastagodott levelei körkörösen helyezkednek el a törzsön. Tüskés szélűek, de nem olyan gorombák, mint az Agave levelei.

A növény tövén és törzsén jelennek meg az apró sarjak, amelyeket felhasználhatunk szaporításra. Ha sikerül magot szednünk, akkor azt érés után azonnal vessük el.

A lakásokban leggyakrabban a keskeny szürkészöld levelű Aloé arborescens és a szélesebb levelű, zömökebb növésű Aloe ferox található.

Az utóbbi különösen mutatós,sötétzöld leveleit fekete tüskék és tavasszal nyíló, nagy piros virágzat díszíti. Igénytelenek, otthon is jól szaporíthatók sarjakról.

Aloe Aloe vera - Pallas lexikon

Tourn. (áloé, áloes), (növ.) A lilomfélék alcsaládjának (áloé nemüek, Aloineae) génusza. Apró füvek, cserjék egész 20 méter magas oszlopalaku, ágatlan vagy egyszer-többször villásan elágazó törzsű fák.

Levelük rózsa módjára sűrüen csoportosodik, mindig vastag húsos, leves, rendesen többé-kevésbbé szárölelő alapból szálas lándsás, lassanként elhegyesedő a színe gyakran csatornás, sima, ráncolódott, szemölcsös vagy tüskésen érdes, a széle nem ritkán tüskésen fogas.

Virágszálát pikkelylevelek borítják, vagy levéltelen, ágatlan vagy ágas. Virágzata fürt vagy füzér vagy ezekből összetett ágbog, virágának nyele tagolt.

Leple csöves, csillagszerü, vagy többé-kevésbé kétoldalas, egez kétajakú, egyenes v. görbült, a mézfejtő táján némelykor felfúvódott, a széle 6-karéjú, 6-hasábú v. 6 metszetű.
Hímje 6. magrejtője tompán háromszögletü, háromrekeszü, a rekeszek sok magvak, gyümölcse tok.

Leginkább afrikai, mintegy 180 faj. A nagyvirágúak közül az Aloe vulgaris Lam. Afrika északkeleti részéből több helyen elvadult, az Aloe Socotrina Lam. Szokotora szigetén és Fokföldön terem, levelének nedve az officinális áloé.

Aloe fa-alakúak nevezetesbike az Aloe arborescens Mili., Aloe Africana Mili. stb.
A levél nedve nagyon fénylő, sárgásbarna, szétdörzsölhető, kellemetlen és sokáig keserü, s vagy magától folyik ki a megmetélt levelekből (a legjobb fajta), vagy pedig kisajtolják (rosszabb fajta) vagy kifőzik belőle (a legrosszabb).

A kereskedésben van a) szokotorai zöldesbarna; régebben Szmirnán át hozták a kereskedésbe, azért török áloénak is neveztek; b) fénylő v. kapföldi (Aloe lucida), Jóreménység foka vidékéről, az Aloe spicatából L., ez átlátszó s inkább pirosas-sár a ezt használják legáltalánosabban; c) (Aloe hepatica) át nem látszó, sötétebb, barnás májszinü v. feketés; d) ló-áloé (A. caballina) a leghitványabb fajta, feketeszinü. az előbbiek maradékából csinálják s olcsóságáért leginkább az állatorvosok használják.

Az Aloe-t használják továbbá festéknek, rovarok, különösen a fában élő lárvák pusztítására, a hajókon stb. Ha a lóáloé 0,05 kg.-ját 500 klg. meleg vizben feloldják, az ültetett növényeket szokás vele fecskendeni, hogy a levéltetvek, hernyók stb. ne bántsák. Százesztendős Aloe-t, l. Agave. Vizi Aloe -t, l. Kolokánt.