Pizza

  • Frissítve: 2023-09-02  

Sós sütemények

PIZZA (olasz recept), Hozzávalók:
50 dkg liszt,
2 dkg tejbe áztatott élesztő,
1 tojássárgája,
20 dkg margarin (vagy ennek megfelelő olaj),
só,
tej;
mártás :
2 evőkanál olaj,
1 kávéskanál reszelt vöröshagyma,
1 kis doboz paradicsompüré,
só, törött bors, babérlevél, origanó;
töltelék:
25 dkg füstölt hús vagy 20 dkg füstölt kolbász, vagy 1 doboz olajos halkonzerv stb.,
a tetejére 10 dkg ementáli sajt,
füstölt sajt,
sajt.
Pizza elkészítése:
A lisztből a megkelesztett élesztővel, a tojással, a margarinnal vagy olajjal, egy kevés sóval és annyi langyos tejjel tésztát dagasztunk, hogy keményebb kelt tésztát kapjunk.
Egy-két óra hosszat meleg helyen kelesztjük, majd egy ujjnyi vastagon tepsibe vagy tortaformába fektetjük.
A hagymát az olajban megpirítjuk, beletesszük a paradicsompürét, kétszer annyi vizet, sót, borsót és a babérlevelet.
Néhány percig forraljuk, majd a tészta tetejére simítjuk, és meghintjük origanóval.
Erre rakjuk ízlés szerint a kockára vágott sonkát vagy a karikára vágott kolbászt, vagy a párolt gombát, vagy a halat.
De készülhet még számtalan más változatban is. Például szardellapasztával berácsozva vagy szétterített ajókagyűrűvel ízesítve.
Az egészet befedjük a háromféle hajszálvékonyra szelt sajttal, és a sütőben, alsó lángon megsütjük.
Kockára vagy cikkekre szelve rakjuk tálba.