Penészgombák fusarium búzapenész burgonya szár tőpenész szürkerothadás barnatörés

Telefon: 06-20/981-7694 | E-mail: info(@)tuja.hu

Wiandt Kertészet Wiandt Kertészet

Kertészeti lexikon - Penészgombák
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

Penészgombák

Penészgombák (penészek) azoknak a gombáknak összefoglaló neve, amelyek szerves anyagokon különböző színű, gyorsan terjedő bevonat alakjában nőnek.
Nem rendszertani csoport, hanem megjelenési forma.
A Penészgombák-hoz sorolják a fejespenészeket (Mucor-féléket), a valódi penészféléket (Plectascales sorozat: Aspergillus és Penicillium), továbbá sok Fungi imperfectit ( Hiányosan ismert gombák).

Alegelterjedtebb és a legnagyobb fajszámú Penészgombák a Penicilliumok.
Közeli rokona az Aspergillus. Mindkettő gyakran ellepi a nedves magvakat, terméseket. A gabona dohosságát különböző lappangó P. okozzák. A dohosság előidézésében Penészgombák-on kívül a baktériumokhoz tartozó sugárgombák (Actinomycetes) is részt vesznek.
A nyirkosan tárolt gabonában gyakoriak a Fusarium, Penicillium, Aspergillus, Mucor, Rhizopus, Alternaria Penészgombák. A Gabona hópenészének okozói a Fusarium-fajok. A búzapenész (Gibellina cerealis) gabonaféléket károsít.
A fojtó penész (Epichloe typhina) pázsitféléken élősködik. A felső levélhüvelyt fehér, majd sárgás, tömött penészbevonattal veszi körül. A kormos gomba (Cladosporium herbarium) a megázott gabonát, a kife-héredett kalászokat zöldesfekete penésszel vonja be. Raktározott hagymán penészedést okoz a Sclerotium cepivora nevű gomba. Hagyma szárán és más növényeken is fekete foltosodást okoz a Stemphylium botryosum. A burgonya fehér szár- tőpenészét a Rhizoctonia solani okozza.
Nedves időben mindenféle növényi részen, terméseken, gyümölcsökön (pl. szamócán, uborkán) igen gyakori és nagy károkat okoz a szürkepenész (Botrytis cinerea).
A szőlőn és a borpincékben elszaporodó Penészgombák (Mucor, Rhizopus, Aspergillus, Penicillium, Cladosporium, Botrytis stb.) jelentős károkat okoznak.
A szőlő zöld- és szürkerothadását, penészesedését idézik elő.
Fejlődésük közben kellemetlen íz- és szaganyagot termelnek, mely a kisajtolt mustba jut, anyagcseretermékeik a must erjedését akadályozzák, oxidáló enzimjük a Barnatörést okozza.
A must kénezésével, nyálkázásával védekezhetünk ellenük.
Penészes hordótól a bor penészes, doha s ízűvé válik. A palackos borok penészes dugótól penészízt kaphatnak.

Penészedés >>>
Penészfélék >>>

penészgombák, fojtó penész, fusarium, penész, szürkerothadás, penészes
Penészgombák

Akácfa
Barackmoly
Cserebogár, cserebogarak
Erdei cserebogár
Májusi cserebogár
Élősködő
Kabócák
Katicabogár
Levélatkák
Lisztharmat
Növényápolás
Orchidea
Pajzstetvek
Penészgombák
Rózsa pajzstetű
Rozsdagomba rozsdagombák
Salátamoly

Penészgombák

Go to top of page