Wiandt Kertészet
Wiandt Kertészet, kerti növények ismertetése, online webáruház vásárlás
Custom Search



Ingyenes hírlevél, tuja.hu legújabb ajánlatai

Alma, almafafajták, nyári téli és rezisztens almafák.

Érési idő porzó fajták

Az alma a legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs.

Beltartalmi jellemzői: víztartalom 90%, szénhidráttartalom 9-14%, almasav tartalom 0,4-1 g/100g, C vitamin tartalom 5 mg/100g.
A friss alma fogyasztásának igen kedvező az étrendi hatása. A magasabb életszínvonallal jellemezhető országokban egész évben folyamatos az almafogyasztás.
Az almából nagyon sokféle feldolgozott termék készíthető. Hazánkban ennek kapcsán sokan csak a szűrt vagy rostos almalére és a sűrítményre gondolnak. Pedig az almából készíthető még fagyasztott szelet, aszalvány, szósz, befőtt, alacsony alkoholtartalmú lé, bébiétel, bor ... stb.
Értékét növeli, hogy a téli fajták ősztől tavaszig fogyaszthatók.
Az egész országban termeszthető. Tápdús, mély rétegű, kissé nyirkos, enyhén meszes talajban fejlődik legjobban.

(idézet a Gyógynövények gyógyhatásai c. könyvből)
A nyers, finoman reszelt alma a különböző eredetű hasmenésnek gyakorlatban bevált gyógyszere.
Almadiéta: A betegnek korához mérten 500-1500 gr kimagozott almát adunk anélkül, hogy folyadékot kapna, a harmadik nap után könnyű étrend.
Nyersen az emésztést segíti elő, vitamin, foszfor és almasav tartalmánál fogva az agyra van jótékony hatással, a vese és máj működését szabályozza.
A tapasztalat azt látszik igazolni, hogy ott, ahol sok almát fogyasztanak köszvényes beteg nem igen fordul elő.
Almakúra: (alma, vagy almabor) köszvény, elhájasodás, vese és húgycső betegségeinél igen ajánlható. Egy ilyen almakúránál 1-2 pohár almabort, vagy bizonyos mennyiségű almát fogyasztunk el. Rozskenyeret vagy kétszersültet ehetünk hozzá.
Almalé: Az almalé frissen üdítő és kiválasztást fokozó, láz, gyulladás, rekedség, álmatlanság, köszvény és emésztéskörüli zavar esetében. Ha az almalé gyomornyomást vagy hasmenést okozna, úgy azonnal abba kell hagyni a kúrát.
Az almasavó étvágyat gerjeszt, a nyelv lepedékét eloszlatja, kínzó, hurutos köhögést enyhít ...
Sok helyen találkozunk vele a mitológiában is. Az alma a megtermékenyülés, érzéki szerelem, s az eredendő bűnnek szimbóluma volt. A görögöknél és a rómaiaknál az étkezés végét jelezte.

Topaz rezisztens alma ismertetés

Érés: október közepétől
1984-ben állították elő Csehországban a Rubin és a Vanda fajták keresztezésével.
Október közepén érik. Elsősorban asztali almának javasolható fajta. Gyümölcse tárolás után áprilisig fogyasztható.

Varasodás rezisztens és lisztharmatra sem fogékony.

Németországban a fiatal fák baktériumos elhalással szembeni ellenálóságát is jónak értékelték.

Minimális permetezéssel termeszthető.

Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem.
Húsa sárga, kemény és finom szövetű, bőlevű. Íze enyhén édeskés, kellemesen harmónikus. Almafa vásárlás>>>

Topaz alma porzó fajtái: Vírusrezisztens fajták: Rubinola, Rajka
Egyéb: Idared, Golden fajták, Gála

Idared alma

('Wagenapfel' * 'Jonathan')

Idared alma
Kisebb arányban az USA egyes államaiban termesztik. Nyugat-Európában alig termesztik. Lengyelországban telepítették,de ma már a nehezen eladható fajták közé sorolják.
Szedés október elejétől végéig. Táplálkozási érettség november-decembertől áprilisig.Középnagy vagy nagy (170-200 g) gyümölcse lapított gömb alakú,középen hasas,a felület csaknem teljes felületét élénkpiros mosott fedőszín borítja. Fehéressárga húsa, nagyon lédús, édes-savanykás, enyhén fűszeres. Tárolhatósága kiemelkedően jó,természetes levegőjű tárolótérben is februárig,VL-ben májusig,SZL-ben június-júliusig eltartható. ...

Bővebb ismertetés: Idared alma >>

Granny Smith zöldalma

Granny Smith zöldalma
Granny Smith alma

1868-ban fedezték fel Ausztráliában, valószínűleg a French Crab magonca. Szaporítását és üzemi termesztését csak 1950 táján kezdték el. Ausztrália fő fajtája, de termesztik még Franciaországban, Spanyolországban és Washington államban.
Október második dekádjának végén éri el optimális szüreti érettségét. Fogyasztási érettsége április végéig tart.
Gyümölcse középnagy vagy nagy, kerekded vagy csonkakúp alakú. Héja viaszos bevonatú, fényes és teljes érettségben zöld színű, nagy fehéres paraszemölcsökkel pontozott. Íze mérsékelten savanykás.
Korán termőre fordul és bőtermő. Almafa fajták

Szedés október végétől november elejéig. Nagyon régi fajta, csak Európában új. Csak meleg vidékeken érik be. Termése középnagy, fűzöld színű (zöld alma). Lédús, savanykás, üdítő, kemény.
Erős növekedésű. A termés kezdetben rendszeres, bőséges és egészséges.
Granny Smith alma porzó fajták: Cox Orange, Jonathan, Golden Delicious, Starking

Rubinola alma

Érés: szeptember közepétől- végétől
1993-ban Csehországban állították elő a Prima és a Rubin fajtákból.

Őszi érésű a tél végéig fogyasztható asztali alma. Íze harmonikusan édes-savas, kiváló aromával
A venturiás varasodással szemben rezisztens, a lisztharmatra alig fogékony, a baktériumos ágelhalással szembeni fogékonysága nem ismert.

Ozark Gold almafa

'Golden Delicious .x ('Conrad' x 'Red Delicious') almafajták hibridje. Hazánkban a keleti exportra való alkalmassága alapján az árufajták között szerepel.Nyugat-Európában a gyenge íze miatt nem tartják perspektivikusnak.Augusztus végén-szeptember elején szedhető, 3-4 hónapig tárolható. Gyümölcse középnagy (140-180 g), alapszíne éretten sárga,a napos oldalán rózsaszín pírral bemosott.Héja kissé viaszos.Húsa tömör, jól szállítható.Íze nálunk közepes, egyhén édeskés-savanykás. Fája középerős vagy erős, koronája laza, kissé szétterülő.Virágzása kései.Korán termőre fordul és bőven terem, de túlkötődésre és alternanciára hajlamos.

Gala alma

A 'Gala' alapfajta ('Kidds Orange Red' x 'Golden Delicious') 1962-ben kapott nevet Új-Zélandon. Még a fajta nagyobb elterjedése előtt megjelent, és elismerést szerzett az első rügymutáció ('Tenroy'-kereskedelmi neve:Royal Gala),s azóta a termesztésben az alapfajtáknál jobban színeződő klónok versegenek.Hazánkban augusztus végén kezdhető a szedés.A túlérés elkerülése miatt 3-4 menetes szedés javasolt. A gyümölcsök korán már a szedéstől élvezhetők,s a fogyasztási érettség kb.3-4 hónapig tart. Gala alma

Gala Must alma (Regal Prince)

Gyümölcse igen tetszetős, alakja gömbölyded, mérete középnagy (150-180g), sötét piros,
mosott fedőszíne szinte az egész felületet borítja. Íze igen kellemes, inkább édes, harmonikus.
Magyarországon a Gala-sorozatból a legkeresettebb fajta.

A színeződés különböző,az alapfajta sárgás alapszínen narancsvörös,a klónok sötétebbek és fénylőpirosak,közülük a 'Tenory és a 'Galaxy csíkozottan,a többi mosottan színeződik. A gyümölcs felülete sima,parásodás nem fordul elő. ..

Bővebb ismertetés: Gala must alma (Regal Prince) >>

Golden Delicious alma

Az USA-ban találták, feltevések szerint a 'Grines Golden'-nel megporzódott 'Golden Reinette' magvából keletkezett. 1916-ban került kereskedelmi forgalomba. A 'Golden Delicious' méltán nevezhető a világ eddig legsikeresebb almafajtájának, hiszen nemcsak Amerikában, hanem Európában is a fő fajták közé került. A legnagyobb európai termelők: Franciaország, Olaszország és Spanyolország. Hazánkban korábban pollenadóként telepítettük, s a fajta számára alkalmatlan technológia és szüreti idő következtében leromló gyümölcsminőség miatt a 90-es évek elejére visszaszorut az aránya. Az új klónok megjelenése után hazai szerepe növekedik...

Bővebb ismertetés: Golden deliciuos alma >>

Charden almafa

A 'Golden Delicious' és a 'Reinette Clochard' almafajták hibridje. Franciaországban állították elő, ahol a perspektivikus fajták között említik, Németországban viszont nem favorizálják.Hazánkban a választékbővítő fajták közé sorolták.Október első dekádjában szedhető.Gyümölcse nagy,gömbölyded, előbb zöld majd zöldessárga színű, harmonikus ízű, a 'Golden Delicious'-nél magasabb savtartalmú és alacsonyabb cukortartalmú. Hosszú ideig (7 hónap) tárolható. Fája a 'Golden Delicious'-nél kb. 20%-kal erősebb,termőképessége megközelíti azt. Alternanciára hajlamos. Venturiás varasodásra kevésbé fogékony.Triploid.

Mollies Delicious alma

Az USA-ban (New Jersey,Rutgers Egyetem) állították elő (G. W. Schneider ) 1948-ban a ('Golden Delicious' x 'Edgewod') x ('Red Graveinstein' x 'Close' ) almafajták hibridizációjával állították elő. 1966-ban vezették be, az USA-ban New Jersey-ben termesztik csupán. Hazánkban 1985 óta államilag elismert árufajta.
Augusztus közepétől végéig több menetben szüretelhető, és 3 hónapig tárolható.
Gyümölcse nagy (200-240 g), megnyúlt kúp alakú, fedőszíne piros. Közepesen kemény, néha lészegény húsa kellemes zamatú.
Fája középerős növekedésű, fiatal korban nehezen elágazodó.
Korán termőre fordul és bőtermő.

Summerred alma

A 'McIntosh' és a 'Golden Delicious' alma szülőfajtákból származó kanadai fajta (1961).
Augusztus közepétől két-három menetben szedhető, s a szedéstől szeptember végéig fogyasztható.
Gyümölcse középnagy (170 g), megnyúlt csonkakúp alakú, felületénak nagy részét élénkpiros fedőszín borítja, amelyet rendkívűl attraktívvá tesznek a fehéres paraszemölcsök. Húsa a nyári fajtáknál megszokottnál szilárdabb, a szállítást és a manipulálást jól tűri. Hűtőtárolókban kb. október közepéig tárolható. Íze kellemesen savas, enyhén illatos.
Fája kezdetben erős majd középerős növekedésű, jó elágazódási hajlamú, szétterülő koronát nevel.Érés előtt hullásra nem hajlamos.
Korán termőre fordul és igen bőtermő.Termőkorban túlkötödésre és alternanciára hajlamos.
Gyümölcsritkításra szorul, s a varasodásra és lisztharmatra való mérsékelt fogékonysága integrált növényvédelmet igényel.
Jelenleg az érési sor első igazán üzemi árufajtája, amelynek gyümölcsei jól értékesíthetők.
OLVASSON TOVÁBB:

---> KÖRTEFA FAJTÁK ISMERTETÉSE

VAGY NÉZZEN KÖRÜL ÁRUHÁZUNKBAN:

---> ALMAFA VÁSÁRLÁS

Red Delicious alma

Az 1894-ben bevezetett 'Red Delicious' alapfajtát, majd a számtalan természetes rügymutációként keletkezett klónokat a világon legnagyobb arányban az USA-ban termesztik. Az EK
országai közül Olaszországban és Franciaországban a második helyet foglalja el. Az újabb Red Delicious almafa klónok attraktív gyümölcsei még ma is nagyon jól értékesíthetőek az európai piacokon. ...

Bővebb ismertetés: Red deliciuos alma >>

Red Miracle alma

(Syn:Averdale)
A 'King Delicious' rügymutációja (1988), 20 nappal a 'Golden Delicious előtt érik,gyümölcse nagy, éretten fénylő piros, túléretten csaknem fekete, növekedési erélye közepes.

Ace Spur Delicious almafajta
(Syn:Ace, Cyberg)
Az 'Oregon Spur' rügymutációja (1988), 5 nappal a 'Golden Delicious' előtt érik, gyümölcse nagy, piros színű lenticella foltokkal tarkított, növekedési erélye erős.

Topspur Delicious almafajta
(Syn:Kemp Delicious)
A 'Bisbee Delicious' mutációja (1983), gyümölcse csak középnagy, aszimmetrikus, intezív sötétpiros, növekedési erélye erős.

Florina alma

Érés: október eleje

Franciaországban varasodás rezisztens hibrid almafajták keresztezésével állították elő.
Az eredeti génforrástól számítva ötödik generációs hibridnek számít.
Késői érésű, Magyarországon október első felében szedhető.
Gyümölcse középnagy, enyhén megnyúlt kúpszerű. Sárgászöld alapszínét világos vagy élénkpiros fedőszín borítja.
Húsa sárgásfehér, közepesen szilárd, ropogós, lédús.
Fája középerős növekedésű, előbb szétterülő, majd lecsüngő hajtásrendszerű.
Korán termőre fordul, közepes vagy jó termőképességű, de szakaszos terméshozásra és szüret előtti hullásra hajlamos fajta.
A varasodással szemben ellenálló, lisztharmatra közepesen fogékony, de csökkentett védekezést igényel.

Elstar alma

A Golden Delicious és az Ingrid Marie alma fajták keresztezéséből származik (Hollandia 1975).
Hazánkaban szeptember első felében szedhető.Többmenetes szedésre van szükség nemcsak az optimális érettség, hanem a színeződés miatt is.Fogyasztási idénye márciusig kitolható.
Középnagy vagy nagy (160-240g),a méret nagyon függ a fák berakodottságától. Alakja gömb vagy lapított gömb. Kocsánya gyakran bunkószerűen megvastagszik, hosszúsága változó. ...

Bővebb ismertetés: Elstar alma >>

Gloster alma

Az NSZK-ban nemesítették a 'Glockenapfel és a 'Richared Delicious' almafajták keresztezésével. 1969-ben vezették be.
Szeptember végén-október elején szüretelhető, fogyasztási érettsége május végéig kinyújtható.
Középnagy vagy nagy (160-200g), megnyúlt harangalakú, a kocsány felől hasas, a csészefelé bordázott. A gyümölcs felületének több mint felét bemosott, kékes beütésű matt sötétvörös fedőszín borítja. ...

Bővebb ismertetés: Gloster alma >>

Kovauguszt almafa

1993-ban minősített új hazai fajta, Kovács Sándor nemesítette a Jonathan és az Egri piros almafajták hibridizációjával.
Augusztus végén-szeptember elején érik, több menetben szedhető.
Gyümölcse középnagy (170g), megnyúlt gömb alakú vagy hengeres. A felület 80%-át élénkpiros, enyhén csíkozott fedőszín borítja. Húsa szilárd, nem puhuló, savas ízű és kissé kásásodó. Egy-két hónapig jól tárolható.
Fája a közepesnél kissé erősebb növekedésű, koronája gömb alakú, ágrendszere laza.
Termőképessége jó és rendszeres.
Lisztharmattal szemben eléggé ellenálló, de a venturális varasodásra fogékony. A késő tavaszi fagyoknak nagyon jól ellenáll.
A kora őszi időszakban a hazai piacokon jelentkező áruhiány pótlására minősített jó áruértékű fajta.

Kovelit alma

1992-ben minősített hazai fajta, Kovács Sándor állította elő az Egri piros és a Jonathan almafajták hibridizációjával.
Szebtember végén egy menetben szedhető, október elejétól február végéig fogyasztható.
Gyümölcse középnagy (160-180 g), lapított gömb alakú, felülelte erősen hamvas. A felület 80%-át élénkpiros, mosott fedőszín borítja. Héját jellegzetes, nagy fehér lenticellák tarkítják. Húsa szilárd, nem puhuló, savas íze főként a kora téli időszakban kellemes. Február végéig jól tárolható és jól értékesíthető. A további tárolás a vízvesztés és az ezt követő fonnyadás miatt nem javasolt.
Fája a közepesnél kissé erősebb növekedésű, koronája laza és szétterülő.
Termőképessége az 'Idared'-hez hasonlóan igen jó és rendszeres, de később fordul termőre.
Harsányi szerint lisztharmattal szemben a 'Kovauguszt' -nál is ellenállóbb, de a 'Red Delicious' alakkörnél fogékonyabb, s a venturiás varasodásra fogékony.

Kisebb jelentőségű államilag minősített fajták

Close alma

Az USA-ból származik. Nemzeti fajtalistánk legkorábbi érésű választékbővítő almafajtája. Június végén július első felében elhúzódóan érik, több menetben kell szedni.
Gyümölcse középnagy (130 g), kúpszerű, enyhén bordázott, csaknem teljes felületen élénkpiros bemosott. Húsa puha, íze enyhén savanykás. A gyümölcs gyakran felreped.
Fája középerős, koronája feltörő. Későn fordul termőre, termőképessége közepes.Triploid fajta.Gyümülcshullásra hajlamos.

Fertődi téli alma

Magyar nemesítésű fajta, Porpáczy állította elő az 1930-as években a Jonathan és a Török Bálint almafajták keresztezésével. Választékbővítő fajta. Szeptember végén szedhető, októbertől márciusig fogyasztható.
Gyümölcse középnagy (150 g), gömbölyded, a csésze felé enyhén bordázott. Héja viaszos, a napos oldalon pirossal csíkozott. Húsa középkemény, túléretten kásásodásra hajlamos, íze fűszeres, igénytelen körölmények között is tárolható.
Fája középerős, koronája szétterülő, termőképessége jó.
Lisztharmatra közepesen fogékony.

Julyred almafa

Összetett keresztezési programból származó amerikai fajta, amely Ny-Európában nem aratott sikert. Hazánkban jelenleg a fő árufajták közé sorolják, de nem számottevő a telepítési aránya. Július harmadik-negyedik hetében elhúzódóan érik, jó minőségben csak 4-6 menetben szedhető.
Gyümölcse középnagy, lapított gömb alakú, hamvassággal borított héja élénkpirossal mosott vagy csíkozott. Húsa középkemény, bőlevű, íze édes, parfümös illattal rendelkezik, a gyümölcsök hűtőtárolóban 3-4 hétig eltarthatók.
Fája középerős növekedésű, termőképesége jó, de ehhez jó tápanyag-és vízellátást igényel. Érés előtti hullásra hajlamos, lisztharmatra és varasodásra meglehetősen fogékony.

Jereymac almafa

A N.Y. 24 és a 'Julyred hibridje, az USA-ban 1972-ben minősítették. Hazánkban 1991 óta a fő árufajták közé sorolják.
Augusztus elején érik, 2-3 menetben szedhető.
Gyümölcse 'McIntosh' típusú, középnagy, lapított csonka kúp alakú, héja nagyon vastag, a felülete csaknem egészét borító bíborpiros fedőszínét erős hamvasság árnyékolja. Íze savanykás-édes, határozott parfümös illattal fűszerezett.
Fája középerős vagy erős növekedésű, koronája feltörő. Termőre fordulása korai, termőképessége jó, de a rendszeres terméshozáshoz gyümölcsritkítást igényel. Rövid kocsánya miatt érés előtt hullásra hajlamos, piaci standokon való eltarthatósága korlátozott, lisztharmatra eléggé, varasodása közepesen fogékony.

Jonager alma

Hazai nemesítésű fajta. Kovács Sándor nemesítette a Jonathan és az Egri piros almafajták keresztezésével. A nemzeti fajtalista fő árufajtáji közé tartozik. Augusztus első napjaiban érik.
Gyümölcse középnagy (140 g), gömb alakú, 70-100%-os felületen élénkpiros fedőszínnel borított.Íze kellemes édes-savas.
Fája középerős növekedésű, koronája szétterülő. Termőképessége jó. Lisztharmattal toleranciája jobb, mint a 'Jonathan'-é, de fogékonyabb a 'Starking'-nál.

Nyári zamatos alma

Hazai nemesítésű, Kovács Sándor állította elő a 'Jonathan és az 'Egri piros' almafajták keresztezésével.Választékbővítő fajta. Augusztus második hetében érik.
Gyümölcse középnagy, amelyet csaknem teljes felületén élénkpiros fedőszín borít.
Fája középerős növekedésű, termőképessége elég jó, de elmarad a 'Summerred' mögött.
Lisztharmatra nem olyan fogékony, mint a 'Jonathan'.

Vista Bella alma

A hazai árufajták érési sorában jelenleg a legelső igazán piacos almafajta. A 'Julyred' és egy amerikai magonc hibridje. Július második-harmadik hetében érik, legalább három menetes szedést igényel. Gyümölcse középnagy (140-150 g), fedőszíne liláspiros, amelyet jellegzetes hamvasság fed. Íze harmonikus édes-savas, húsa közepesen szilárd, a piaci pultokon nagyon rövid ideig őrzi meg a minőségét.
Fája középerős vagy erős növekedésű, szétterülő ágrendszerű és felkopaszodásra hajlamos. Nagyon korán fordul termőre és bőtermő, az 'Éva'-nál kevésbé hajlamos az alternanciára. Érés előtti hullásra hajlamos, lisztharmatra és varasodásra is közepesen fogékony.

Akane alma

A 'Jonathan és a 'Worcester Pearmain' hibridje. Japánban végezték a keresztezést 1937-ben és 1970-ben hozták forgalomba. Franciaországban Primrouge néven, Japánban és USA Wasington államában 'Akane' néven termesztik jelentős mennyiségben.
Hazánkban augusztus végén szedhető, s augusztus szeptemberben fogyasztható kora őszi alma. Kb. egy hónapig hűtőtárolóban jó minőségben tárolható.
Gyümölcse középnagy, nagyon tetszetős , alakja gömbölyű, kissé kúpos, alapszíne sárgás, a felület nagy részét borító fedőszíne káminpiros. Húsa fehér, roppanó, bőlevű, íze kellemesen édes-savas, nagyon aromás. Hullásra nem hajlamos, nyomódásra nem érzékeny. Tárolási ideje korlátozott, hűtőtárolóban csak októberig őrzi meg minőségét.
Fája gyenge növekedésű, a 'Jonathan' klónokénál kisebb koronát nevel. Elágazási hajlama gyenge, s ágrendszere is ritkább és feltörőbb. A "G" és "V" terméshozási típusok között átmenetet képező fajta. Termőképessége jó, de csak sűrűbb tőállomány esetén ad 'Jonathan ' klónokét megközelítő terméseredményt. Termőhely igénye a 'Jonathan'-éhoz hasonló. Harsányi eredményei szerint lisztharmatra és venturiás varasodásra alig fogékony.
Az őszi almaszezon kezdetén a hazai asztali almaválaszték bővítésére alkalmas tetszetős, piacos alma. Tartós tárolásra nem alkalmas, ezért csak kisebb arányú telepítésre javasolható.

Braeburn alma

Új-Zélandból származó véletlen magonc (1952), Mc Kenzie szerint feltehetően a Lady Hamilton és a Cox narancs renet alma a szülőfajtája. Hazánkban 1952 óta termesztett fajta, de a 90'-es években Európa (pl. Franciaország, Olaszország) és az USA (Wasington) országaiban is számottevő a szaporítási és telepítési aránya. ...

Bővebb ismertetés: Braeburn alma >>

Elise almafa

Hollandiában állították elő, a ('Jonathan' x ' Golden Delicious') és a 'Cox narancs renet' almafajták keresztezéséből.
Szeptember végén, a Golden Delicious előtt pár nappal szüretelhető.
Gyümölcse középnagy vagy nagy, igen tetszetős, alakja gömbszerű, de a csésze felé kúposodó. Héja középvastag, zöldes alapszínét a gyümölcs szinte teljes felületén a Jonagored -éhez hasonló sötétpiros mosott fedőszin borítja. A felületet jellegzetes apró fehér lenticellák tarkítják, s néha parásodás is előfordul. Húsa tömör, bőlevű, savas-édes ízű, kiváló zamatú. Gyümölcse jól szállítható és piaci pultokon minőségét hosszan megőrzi. VL-ben áprilisig jó minőségben tárolható.
Fája középerős növekedésű, standard Golden habitusú. Korán termőre fordul, és bőtermő, de alternanciára hajlamos.
Betegségekre nem nagyon fogékony. A nyugat-dunántúli termesztőtájon jó minőségben és gazdaságosan termeszthető fajta.
Versenyképes küllemű, kiváló izű, a hazai téli alma választékot bővítő és igényes exportra is alkalmas, kiprobálásra javasolható fajta.

Fiesta alma

Az East Malling-i Kutató Állomáson a Cox narancs renet és az Idared alma fajták keresztezésével állították elő, s 1985 óta forgalmazzák. Angliában a Cox narancs renet leváltására számottevő telepített fajta, s ujabban a kontinensen is terjed.Hazánkban augusztus végén - szeptember elején szedhető. Közvetlenül a szüret után kezdődő fogyasztási szezonja május-júniusig terjed.

Bővebb ismertetés: Fiesta alma >>

Fuji alma

A Ralls Janet és a Red Delicious almafajták hibridje. Japánban nemesítették, 1962-ben vezették be. Japán fő fajtája, de jelntős arányban termesztik még Brazíliában. Új-zélandon és az USA-ban , s újabban terjed az európai kontinensen is.
Igen kési érésű, okróber végén, a 'Granny Smith' után egy héttel szedhető, ...

Bővebb ismertetés: Fuji alma >>

Pinova alma

A Clivia és a Golden Delicious almafajták keresztezésével állították elő Németországban (Drezda-Pillnitz, 1986). Németország terjedőben levő fajtája, de más európai országokban is próbálkoznak a bevezetésével.
Szeptember utolsó napjaiban és október elején, a 'Golden Delicious'-szel kb. azonos időben egy menetben szüretelhető. Fogyasztási érettsége novembertőljúniusig tart.
Gyümölcse rendkívül attraktív küllemű, középnagy (átlagosan 150-180 g), enyhén kúpos alakú. A felülete 40-70%-a jellegzetes cinóberpirossal bemosott illetve csíkozott. Húsa kemény, lédús, nyomodásra nem érzékeny. Íze kellemesen édeskésen savanykás. Tárolhatósága nagyon jó, VL-ben áprilisig, SZL-ben május-júniusig tárolható.
Fája középerős növekedésű, közepes elágazódási hajlamú, piramidális habitusú és a "standard Golden" terméshozási típusba tartozik.Nagyon korán termőre fordul,s termőképessége kíváló. Gyümölcsei a termőrészeken zömmel egyesével és a koronában jól elosztva fejleszti.
Lisztharmatra, venturiás varasodásra és baktériumos ágelhatásra alig fogékony, s a téli és tavaszi fagyok sem károsítják. Megfelelő vízellátás nélkül és tartósan száraz és forró levegőjű termőhelyeken minősége nem megfelelő.
Az ország legmelegebb és alacsony páratartalmú termesztőtájain nem, de másutt kipróbálásra javasolható.

Piros alma

Nématországban a Drezda-Pillnitz-i Kutató Intézetben nemesítették, a Helios és Apollo almafajták keresztezésével állították elő. Németországban 1985 óta van kereskedelmi forgalomban, a GEVO forgalmazza.
Eddigi szigetcsépi megfigyelések szerint július végén, augusztus elején érik, s körölbelül három hétig jól megtartja az ízét és aromáját.
Gyümölcse középnagy (130 g), éretten fehéreszöld alapszínén élénkpiros csíkokkal borított, de az egész gyümölcsöt jellegzetes hamvaság fedi. Húsa fehér, túlérve kásásodik, íze üdítően savas-édes. Harsányi szerint is jobb az íze, mint a 'Jerseymac'-é.
Fája középerős növekedésű, piramidális habitusú koronája ritka és laza ágrendszerű, csekély elágazással. Korán kezd teremni, közepes vagy magas terméseredményekre és rendszeres terméshozásra képes. Gyengébb termőképességű talajokon középerős alanyon javasolják telepíteni.
Ellenálló a téli fagyokra, de a késő tavaszi fagyokra érzékeny. A betegségek közül a lisztharmatra alig, a venturiás varasodásra közepesen s a baktériumos ágelhalásra eléggé fogékony. Gyümölcshullásra nem hajlamos.
A nyári fajták szortimentjét gazdagíthatja a meglevő fajtáktól eltérően küllemével és harmonikus ízével.

Red Rome Van Well almafa

Érés: október eleje
A Rome Beauty rügymutációja, az USA-ben emelték ki. Európában és Amerikában sem jelentős fajta. Magyarországon az Újfehértói Gyümölcskutató Vállalt állami elismerésre való bejelentése alapján a próbatermesztésre ajánlott fajták között szerpel az OMMI fajtajegyzékében. Október elős felében szüretelhető, a szüret után még nem, csak hosszabb tárolás után fogyasztható.
Gyümölcse középnagy (150-200 g), héja vastag, enyhén viaszos, a gyümölcs több mint felét borító fedőszín élénkpiros és mosott. Húsa szilárd, a szállítást és a manipulálást jól bírja. Íze enyhén savanykás, aromában szegény, fehér hússzínét feldolgozva is megtartja. Igénytelen körölmények között is jól tárolható.
Fája erős növekedésű, ágrendszere ritka, felkopaszodásra hajlamos, a végentermő típusú fajták közé tartozik. A honosítók a korábbi termőre fordulás érdekében metszést kiegészítő eljárások (lekötözés, vegyszeres növekedésszabályozás) kombinált alkalmazását vagy a gyenge alanyon való telepítést javasolják.Vizsgálatok szerint rendszeresen és bőven terem.
A honosítók a gyümölcs külleme, jó szállíthatósága és tárolhatósága valamint jó termőképessége alapján kiváló gazdasági értékű fajtának tartják.
Red rome van vell almafa porzófái:Gloster, Starking, Jonathán

Rafzubin alma

(Syn.:Rubinette)

Svájcban 1966-ban találta Walter Hauenstein,de csak 1982-ben hozták forgalomba.
Érési ideje hazánkban szeptember végére vagy október elejére tehető. Már a fán eléri fogyasztási érettségét, amit 2-4 °C-on tárolva kb. februárig megőriz. Célszerű két menetben szüretelni.
Gyümölcsei kicsi vagy középnagy (120-140 g), jellegzetes hosszú kocsánya van.A sárgászöld alapszínen kialakuló fedőszíne narancsvörös, amelyet sötétebbb csíkok borítanak. Felülete parásodásra hajlamos. Ezt ellensúlyozza ropogós kemény húsa, magas cukor- és savtartalma és fűszeres aromája.
Fája középerős növekedésű. Korán termőre fordul, s jobb termőképeségével és termésbirtonságával felülmúlja a 'Cox narancs renet'-et. Alternanciára nem hajlamos. Termőrészenként több gyümölcsöt fejleszt, s vegyszeres ritkítása nem megoldott, inkább kézzel végzik.
Termőhelyi igénye a szülőfajták közül inkább a 'Golden Delicious'-éhoz hasonló, s ahhoz közelit vízigénye is. Fagytűrő.
Liszthartmatra, venturiás varasodásra és ágkárosodásra kevésbé fogékony.
Hazai tesztelések során a nyugat magyarországi termesztőhelyeken minősége megelégedésre adott okot, a szárazabb klímájú, homokosabb vidéken a minőség és a fák kondíciója erősen leromlott. Jó minőségű gyümölcsét a hazai fogyasztók is kedvelik.

Sampion alma

(Syn.: Shampion, Champion)

Csehországban nemesítették, Otto Louda magánnemesítő állította elő a Golden Delicious és a Cox narancs renet almafajták keresztezésével. 1976-ban került kereskedelmi forgaalomba. Hazájában egyre jelentősebb, az utóbbi években Svájcban, Németországban is terjed, s Lengyelországban jelenleg a legnagyobb mennyiségben telepített fajták közé tartozik.
Hazánkban szeptember közepén egy vagy két menetben szedhető.Gyümölcse októbertől februárig fogyasztható.
Gyümölcse középnagy vagy nagy (180-220 g), gömbölyded vagy hordó alakú. Héja sima, alapszíne zöldessárga, kárminpiros fedőszíne részben csíkozottan, részben mosottan a gyümölcsfelület több mint 60%-át beborítja, amelyen jól láthatók a jellegzetes fehér lenticellák. Húsa sárgás vagy krémszínű, olmós, harmónikusan édes-savas ízű. VL-ben decemberig, SZL-ben februárig, ULO-ban májusig is kiváló minőségben tárolható. Tárolási betegségek nem nagyon fordultak el.
Fája középerős növekedésű, piramidális jellegű koronája közepesen sűrű, könnyen alakítható, karcsú orsó nevelésére nagyon alkalmas. Metszési igénye közepes. Korai termőre fordulás után rendkívül bőven és rendszeresen terem.
Termőhelyre nem igényes, de a jó talajokat és az öntözést meghálája. Venturiás varasodásra mérsékelten, baktériumos ágelhatásra nagymértékben, lisztharmatra mérsékelten fogékony. Gyümölcshullásra nem hajlamos.
Az őszi vagy kora téli almafogyasztási időszak fajtaválasztékának bővítésére alkalmas tetszetős küllemű, kellemes ízű, s kiváló termőképessége révén gazdaságosan termeszthető fajta.

Snygold alma

(Syn.:Earligold)
Amerikai eredetű, a Golden Delicious magonca (1980). Európában Olaszországban és Franciaországban terjed.
Az eddigi megfigyelések szerint augusztus első vagy második dekádjában szedhető, érése nem elhúzódó.
Gyümölcse középnagy, átlagosan 170g-os, kissé aszimetrikus csonka kúp alakú. Színe a 'Golden Delicious'-énél világosabb, kezdetben zöldessárga majd inkább fehéressárga. Íze mérsékelten savas, enyhe parfümös illattal kísért. Parásodásra nem hajlamos. Hátránya, hogy nyomódásra nagyon érzékeny, csak nagyon rövöd idegig eltartható.
Fája középerős növekedésű, a korona habitusa a 'Golden Delicious'-éhez hasonlít. Termőre fordulása korai, kezdeti termőképessége a többi nyári fajtán belül kiemelkedő.A többi nyári almafajtától eltérően hullásra nem hajlamos. Virágait a késő tavaszi fagyok nem károsítják.
A nyári és kora őszi hazai almaszezonban a piros fajtáj választékát egészítheti ki jó minőségű hiánypotló, dekoratív sárga gyümölcsével.

Történelmi almafajták - ismertető:

London Pepin alma

: (Magyar kálvil,)
Angliából származó, többszáz éves fajta. Igen későn október második felében érik és novembertől márciusig fogyasztható. Gyümölcse középnagy vagy nagy, lapított a csésze felől erősen bordázott. Héja viaszos tapintású, sárgászöld alapszíne a napos oldalon pirossal mosott. Húsa tömött, de bőlevű. Kissé savanykás, fűszeres zamattal és kellemes illattal társított íze alapján kiváló asztali almának tekinthető. Fája gyenge növekedésű, ágrendszere sűrű. Viszonylag korán termőre fordul, termőképessége közepes, s szakaszos terméshozásra hajlamos. Termőhely iránt igényes, meleg fekvést és páratelt levegőt, tápdús talajt kíván. Londoni Pepin alma

Húsvéti rozmaring almafa

: (Entz rozmaring, Honti alma)
Hazai eredetű. Hazánkban meglehetősen ismert és elterjedt fajta volt. Igen kései, október elején vagy közepén szedhető, decembertől júniusig fogyasztható. Gyümölcse középnagy (120-130gr.), kissé megnyúlt, alapszíne zöldessárga, napos oldalon halványpiros pír borítja. Héja vastag, erősen viaszos. Húsa kemény, íze enyhén savanykás. Fája erős növekedésű, elöbb feltörő, termőkorban kiszélesedő félgömb alakú koronát nevel. Középkésői termőre fordulás után bőven, de szakaszosan terem. Igénytelen, s a betegségeknek ellenálló, külterjes adottságokra javasolható fajta.

Téli fehér kálvil alma

: (Kálvin, Püspök alma White Calville)

Feltehetően Franciaországból származik. Hazánkban huszadik századforduló idején a piacokon darabonként árulták és az almák királyának mondták.
Szeptember elejétől szüretelték, de csak decembertől fogyasztották.
Gyümölcse középnagy, tompa kúp alakú, erősen bordázott. Alapszíne sárgászöld. Húsa kemény, szállításra érzékeny, bőlevű, borízű és illatos. Fája erős növekedésű, nagy, terjedelmes koronát nevel. Termőképessége közepes.
Igen igényes a termőhely iránt. Meleg, pára és vízigényes fajta. Lisztharmatra és varasodásra fogékony és minden évben gyümölcsritkítást igényel.
Hasonlít a "London pepin" fajtára, de annál nagyobb koronát nevel és erősebben bordázott a gyümölcse. Levelei is nagyobbak az előző fajtáénál.

Asztraháni piros alma

(Syn.:Asztrahanszkoje krasznoe, Red Astra can, roter Asracan)

Többszáz éves orosz fajta. Július utolsó dekádjában és augusztus elején érik, háromszor vagy négyszer kell szedni. Gyümölcse középnagy , átlagsúlya 110 g, lapított gömb alakú, a csésze felől enyhén bordázott.Hamvas liláspiros fedőszíne csaknem az egész gyümölcsfelületet borítja. Íze kellemesen savas, enyhén illatos, húsa fehéres, félkemény, túl érve lisztesedik.
Fája erős majd középerős növekedésű, koronája termőkorban szétterülő, gömbszerű. Későn fordul termőre ("T" terméshozási típus), közepes termőképességű, szakaszos terméshozásra hajlamos. Termőhelyre igénytelen, lisztharmatra közepesen fogékony.

Cox narancs renet alma (Syn.:Cox orange pippin)

Véletlen magoncként keletkezett Angliában, Richard COx találta 1825 táján. Anglia fő fajtája , Ny-Európa más államaiben is elterjedt. Hazánkban szeptember elején-közepén szedhető és kb. decemberig fogyasztható.
Gyümölcse középnagy (100-130 g), lapított gömb alalkú, éretten sárga alapszínét a gyümölcsfelület negyedén narancsvörössel csíkozott fedőszín borítja. Kíváló ízű, fűszeres, nagyon illatos, harmonikusan édeskés bőlevű gyümölcsét kedvelik az igényes piacokon. Termőhelyre nagyon igényes, hűvös és cspadékos éghajlatot, jó talajt igényel. Lisztharmatra és varasodásra is fogékony, ezért hazánkban az üzemi próbálkozások nem jártak sikerrel, csupán az optimálist megközelítőklímájú házikertekben talált gazdára.

Egri piros alma

Ismeretlen, de feltehetően régi fajta, Kovács S. és Magyar I. találta. A közelmúlt történelmi emlékéhez tartozik, hiszen a hatvanas éve második felétól 1995-ig szerepelt a szaporításra engedélyezett almafajták listáján. Augusztus elején, közepén érik, hűtőtárolóban novemberig eltartható.
Gyümölcse középnagy vagy nagy (135 g), többnyire gönómbölyded alakú, fedőszíne sötétpros. Íze savas, kellemesen fűszeres.
Fája közepesnél kissé erősebb növekedésű, koronája laza és szétterülő, felkopaszodásra hajlamos. Jó termőképességű, a "T" terméshozású típusba sorolható. Lisztharmatra nem fogékony.

Gravensteini alma

Németországól származó régi világfajta, amely az USA-ban és Európa egyes országaiban ma is elterjedt. Több klónja ismert. Hazánkban augusztus végén szüretelhető, szeptembertől novemberig fogyasztható.
Gyümölcse középnagy vagy nagy (130 g), lapított, bordázott, gyakran részaránytalan. Sárgás alapszínét a napos oldalon világospiros csíkozottság fedi. Kellemesen édes, aromás, éretten nyomódásra érzékeny.
Fája nagyon erős növekedésű, koronája szétterülő.Későn fordul termőre ("T" terméshozási típus), bőtermő, de szakaszosságra és hullásra hajlamos. Triploid fajta. Termőhely iránt igényes. Varasodásra és lisztharmatra is fogékony.

Nyári fontos alma

( Syn.:Fontos alma, Rétes alma, Tüköralma, Rambour d' été)

Származása nem bizonyított, egyesek magyar, mások francia eredetűnek tekintik. Augusztus első és harmadik dekádja között elhúzódóan érik, négy-öt menetben szedhető, elsősorban rétesalmának alkalmas.
Gyümölcse nagy vagy igen nagy (240 g), lapított gömb alakú, egyik fele gyakran hízottabb. Színe éretten fehéressárga, napos oldalán halványpirossal csíkozott. Húsa kemény, bőlevű, íze erősen savas, jellegtelen.
Fája erős vagy igen erős növekedésű, koronája szétterülő, félgömb alakú. A 'Téli aranyparmen' terméshozási típusba tartozik, későn fodul termőre, bőtermő, de alternanciára hajlamos. A termőhely iránt igénytelen, betegségekre nem fogékony. Brózik piros színű változatáról is említést tett.

Parker pepin alma

(Syn.: Bőralma, Kormos alma, Parkers Pepping)

Feltehetően angol fajta. Szeptember közepén szedhető, novembertől márciusig fogyasztható.
Gyümölcse kicsi vagy közeépnagy (100 g), lapított gömb alakú. Héja vékony, száraz tapintású, parás felületű, napos oldalán sárgásbarna. Húsa puha, bőlevű, kellemesen savanykás, borízű zamattal. Jól tűri a szállítást, de túléretten kásásodik, a tárolóban ráncosodik.
Fája gyenge növekedésű, sudara elhajló, kisméretű gömb alakú koronát nevel.Alanytól függően viszonylag korán termőre fordul, igen bőven és rendszeresen terem. Termőhely iránt nem igényes, de száraz helyen gyümölcse apró marad. Lisztharmatra fogékony.

Simonffy piros alma

(Cigányalma, Bikaalma, Kékalma)

Régi magyar fajta. Szeptember végén, október elején szedhető, októbertől decemberig fogyasztható.
Gyümölcse kicsi (80 g), lapított gömb alakú, csaknem teljesfelületen sötétpirossal bemosott. Húsa puha, a héj alatt rózsaszínes, íze harmónikus édes-savas sajátos zamatú.
Fája erős növekedésű, koronája ritka vagy közepesen sűrű. A T terméshozási típusba tartozik. Rendszeresen és bőven terem.Termőhelyre igénytelen, de betegségekre fogékony.

Staymared alma

(hazai klón: Nk.573)

Az USA-ban a Stayman Winesap rügymutációjaként keletkezett.1926-ban. hazánkban Zatykó I. hozta be, s már hazánkban emelték ki a Nk. 573 klónt. Október közepén szedhető, decembertől júniusig fogyasztható.
Gyümölcse középnagy, lapított, enyhén kúpos. Héja kissé viaszos, vastag, húsa félkemény, éretten kásásodik. Esős őszön a gyümölcs repedésre hajlamos. Íze savas-édes, közepes minőségű. Nagyon jól szállítható, s igénytelen körülmények között is igen jól és hosszú ideig tárolható.
Fája erős növekedésű, koronája szétterülő, de ritka ágrendszerű. Korán fordul termőre, bőtermő, de szakaszos terméshozásra hajlamos. Egészséges, edzett, termőhely iránt nem igényes fajta. Triploid.

Téli arany parmen almafa

(Syn.:Goldparmane, King of the pippins, Reines des reinette)

Francia származású véletlen magonc. Augusztus végétől szeptember végéig több menetben kell szedni. Szeptembertől januárig fogyasztható.
Gyümölcse középnagy (110 g), tompakúp alakú, héj színe narancssárga és a napos oldalon narancspirossal csíkozott. Húsa félkemény, lédús, íze kellemesen édes-savas, illatos. Három- négy hónapig tárolható, érzékeny az alacsony hőmérsékletre.
Fája középerős növekedésű, koronája feltörő, ritka ágrendszerű. Termőrügyeit rövid termőrészeken az idősebb termőalapokon fejleszti ( "T" típus). Termőre fordulási ideje korai, igen bőtermő, de ennek következtében fája legyengülhet. Termőhely iránt nagyon igényes (magas hő- és vízigény). Gyümölcse hullásra hajlamos. Betegségekre (lisztharmat, venturiás varasodás) igen fogékony. Jó pollenadó képessége miatt régen elsősorban porzófajtának telepítették. Németországban Götz több piros klónt szelektált. Téli arany parmen alma

vissza >> Gyümölcsfa ismertetések

Almafajták


Almafa fajták ismertetése
Almafa fajták
ismertetés

Körtefa fajták ismertetése

Körtefa fajták
ismertetés

Cseresznyefa fajták
Cseresznyefa fajták
ismertetés

Meggyfa fajták ismertetése
Meggyfa fajták
ismertetés

Szilva fajták ismertetése
Szilvafa fajták
ismertetés

Kajszibarack fajták ismertetése
Kajszibarack fajták
ismertetés

Őszibarack fajták ismertetése
Őszibarack fajták
ismertetés

Mandula fajták ismertetése
Mandula fajták
ismertetés
Birsalma fajták ismertetése
Birsalma fajták

Gesztenyefa ismertetés
Gesztenyefa
ismertetés

Diófa ismertetés
Diófa
ismertetés

Naspolya fajták
Naspolya fajták
ismertetés

Füge, fügefa ismertetés
Füge, Fügefa
ismertetés
Banán ismertetés
Banánfa ismertetés

Gránátalma ismertetés
Gránátalma
ismertetés

Bodza ismertetés
Bodza
ismertetés

Mogyoró fajták ismertetés
Mogyoró fajták
ismertetés