Fiesta alma

Az East Malling-i Kutató Állomáson a Cox narancs renet és az Idared alma fajták keresztezésével állították elő a Fiesta alma fajtát, és 1985 óta forgalmazzák.

Angliában a Cox narancs renet leváltására számottevő telepített fajta, s ujabban a kontinensen is terjed.

Fiesta alma érési idő

Hazánkban augusztus végén - szeptember elején szedhető. Közvetlenül a szüret után kezdődő fogyasztási szezonja május-júniusig terjed.

Gyümölcse középnagy (160-180 g), alakja kissé lapított,a csésze felé keskenyedő, sárgászöld alapszínén a gyümölcsfelület kb. 3/4-én tetszetős narancsvörössel bemosott vagy csíkozott.

Húsa roppanó, bőlevű, íze aromás. Túléretten a kocsány felől könnyen felrepedhet.

Tárolhatóságáról -főként az anyai szülőfajtához viszonyítva - nagyon jók a vélemények. VL-ben februárig, SZL-ben 3,5 °C -on május-júniusig tárolható.

Fája középerős növekedésű, ágrendszere szétterülő, gallyzata lecsüngő, orsó koronaformák kialakítására ideális, a rövid termőrészek mellett a hosszú vesszőkön is fejleszt termőrügyeket ("G" és "V" terméshozási típus közötti átmenet).

Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Hajlamos a csokros termésképzésre és a túlkötődésre.

Szárazabb, melegebb klímán a gyümölcsök szüret előtti hullásra, repedésre és perzselődésre hajlamosak.

Érzékeny a savanyú kémhatásra, csak 6,5 pH feletti kémhatású talajokra alkalmas. Mérsékelten fogékony az ágrákosodásra, s a lisztharmat és venturiás varasodás ellen átlagos növényvédelemmel megvédhető.

A kedvező fogyasztói tesztek alapján a hazai piaci választék bővítésére alkalmas, de a termőhelyre és az agro- és fitotechnikára igényes fajta.

Fiesta alma porzó fajták: Elstar, Gala, Gloster, Golden klónok, Idared,