Elstar alma - Érési idő Porzó fajták alma

Elstar alma

Az Elstar alma a Golden Delicious és az Ingrid Marie almák keresztezéséből származik (Hollandia 1975).

Elstar alma érési iő

Hazánkaban szeptember első felében szedhető. Több menetes szedésre van szükség nemcsak az optimális érettség, hanem a színeződés miatt is.

Fogyasztási idénye márciusig kitolható.

Középnagy vagy nagy (160-240g),a méret nagyon függ a fák berakodottságától. Alakja gömb vagy lapított gömb. Kocsánya gyakran bunkószerűen megvastagszik, hosszúsága változó.

A gyümölcsön nincs bordázat vagy alig észrevehető, de gyakori a hálószerű perzselődés, s ettől csaknem mindig jellegzetesen nyers tapintású lesz a felülete.

Zöldes alapszíne csak éretten válik sárgává, fedőszíne a héj 1/3-2/3 részén világos narancsvörös, márványozott vagy bemosott.

Húsa zöldessárától krémszínűig változhat, közepessen szilárd, lédús. Íze finom édeskés-savanykás, erősen aromás.

VL-ben (változatlan légterű hűtőtárolóban) februárig, SZL-ban (szabályozott légterű tárolóban) márciusig tárolható. Érzékeny a magas CO2 tartalomra, ez esetben húsbarnulás léphet fel.
Növekedési erélye középerős vagy erős.

Eleinte a hajtások elágazás nélkül hosszúra nőnek, később a fa visszametszés nélkül is elsűrűsödésre hajlamos, rövid nóduszú, ezáltal sűrű levélállású hajtásokat fejleszt, s árnyékolt lesz a fa. Termőrügyeit a rövid és középhosszú termővesszők végén és a hosszú vesszők oldalán fejleszti.

Az elstar alma termőképessége jó, de a fajlagos termőképesség tekintetében nem tartozik a legjobb fajták közé, s erősen hajlamos az alternanciára.

Kevéssé fogékony a lisztharmatra és a venturiás varasodásra. A nyári meleget kevésbé tűri, mint a Golden Delicious. Hajtáscsúcsainak késői beérése és leveleinek késői lehullatása miatt a kora őszi fagyok nem előnyösek. Szinte fajtajellegzetességként télen is rajta marad a lomb a hajtásvégeken, és visszafagyhatnak a vesszők. A tavaszi fagyok kevéssé károsítják.

A korona kialakítás kezdetén az alsó elágazásokat célszerű lekötözni.

A korona elsűrűsödése után augusztus elején több menetes zöldmetszést kell végezni.

Semmiképpen nem hanyagolható el a vegyszeres és/vagy kézi gyümölcsritkítás, sőt gyakran virágzatritkításra is szükség van. Víz-és tápanyagigényét ki kell elégíteni.

Érés idejében választékbővítő és hiánypótló fajta. Bár nem a magyar termsztőtájak és a kényelmes kertészek ideális fajtája, a nem túlzottan szélsőséges hőmérsékletű, párásabb éghajlatú termesztőtájainkon termeszthetősége nem kérdőjelezhető meg.

A színeződési gondok egy részét elkerülhetjük jobban szineződő klónok telepítésével, mert az Elstar mutációra nagyon hajlamos. Jelenleg csaknem 30 mutáns ismert. Kétféle csoport különíthető el :világos- és sötétpiros fedőszínűek. Az utóbiak közül két klón a hazai nemzeti fajtajegyzékben is szerepel.

A Red Elstar gyümölcsei egy héttel korábban kezdenek színeződni és éretten sötétebb pirosak az alapfajtánál.

Az Elstar Elshof gyümölcsei hazánkban még az előzőnél is jobban elszíneződnek. A Németországban talált Ludwigsburg valamint a franciaországi Elista mutánsok is jobban színeződnek az alapfajtánál. Az eddig ismert legsötétebb típus a holland Van der Grifit. A világospiros csoportból a belga 'Elnicia', a francia 'Elton' (Daliter) említhető meg. Erősen csíkozott többek között a 'Van Kempen' gyümölcse.

Elstar alma, Elstar klónok porzó fajták: Gala, Gloster, Golden klónok, Granny Smith, Jonathan klónok, Red, Delicious