Red Delicious alma, Starking klónok

Az 1894-ben bevezetett Red Delicious alapfajtát, majd a számtalan természetes rügymutációként keletkezett klónokat a világon legnagyobb arányban az USA-ban termesztik.

Az EK országai közül Olaszországban és Franciaországban a második helyet foglalja el. Az újabb Red Delicious alma klónok attraktív gyümölcsei még ma is nagyon jól értékesíthetőek az európai piacokon.

A magyar termesztők a Zatykó Imre által az 1930-as években behozott s pollenadóként országosan kezdetben mintegy 10%-os arányban telepített Starking fajtát ismerték meg először.

A hazai klónszelekciós nemesítés eredményeként a fajtának két szelektált klónja Starking Nm. 47 és Starking Nm.251 szaporítható. A fajta devizás export piacokon való keresettsége után a 70-es években országos program indult a termesztési arány növelésére.

Részben a fajta (klónok) hátrányos tulajdonságai, részben a megvalósítás során elkövetett szakmai hibák (M 4-es alany, az 5x3 m-es tenyészterület és a ferdekarú sövény koronaforma kombinálása ) a program kudarcát és a Red Delicious típusú gyümölcsökben való csalódást eredményezte.

Érési idő

A Starking klónok hazánkban szeptember végén szedhetők s novembertől márciusig fogyaszthatók.

Gyümölcse tetszetős, mérete középnagy vagy nagy (150-170 g) , alakja megnyúlt, a kocsánynál hasadó, bordázott, felülete sötétpirossal csíkozott fedőszínű. Húsa kemény, jól szállítható. Jól tárolható, de megházpenészedésre hajlamos.

Fája középerős vagy erős növekedésű, ágrendszere feltörő. Termőkorban növekedése mérséklődik, de mégis eléggé nagy koronát nevel.

Lisztharmattal nem, de venturiás varasodásra nagyon és baktériumos ágelhalásra alig fogékony.

A virágok nemcsak a fagypont alatti hőmérsékletre érzékenyek, hanem a 0°C-hoz közeli lehűlések is veszélyeztetik a gyümölcskötődést. A petesejtek rövid élettartamából következően alacsony a termékenyülőképesség.

Koronája a Jonathan almára kidolgozott metszési technológiával nehezebben alakítható ki, s a túlmetszett fák későn fordulnak termőre.

A hazai és export piacokon való jó értékesíthetőség alapján kijelenthető, hogy a Red Delicious típusú fajtának kiegészítő fajtaként továbbra is helye van a magyar almatermesztésben.

A Starking klónok vagy az egyéb standard növekedésű jól színeződő klónok ( pl. Topred Delicious ) az intenzív árutermesztésből kiszorulnak.Helyettük a spur növekedésű klónok telepítése javasolható.

Külföldi és hazai tapasztalatok szerint a gyenge növekedésű spur fákat középerős alannyal célszerű kombinálni.

Dél Tirolban többek között az M.106-os alanyt javasolják. Ez nem csak a fák növekedése miatt előnyös, hanem a gyümölcsök alakja is kedvezőbb lesz, hiszen a középerős alanyokon álló fákon nagyobb lesz a piacon kedvelt, megnyúlt gyümölcsök aránya.

A kedvezőbb gyümölcsalak elérésének további titka a megfelelő pollenadó fajtával biztosított megtermékenyülés. Optimális megporzással elkerülhető a hazai ültetvényekben is gyakran megfigyelhető részaránytalan gyümölcsök képződése.

A spur almafajták gyümölcseinek tárolhatóságát jelentősen meghatározza a szüreti idő. Érési vizsgálatok szerint a spurok kb. 5 nappal később érnek, mint a standard klónok.

A szedési idő megválasztásában megtévesztő a gyümölcsök korai és intenzív szineződése, s emiatt a gyakorlatban a helytelenül a spur fajtákat a standard klónok előtt szedik. Ez tárolási problémákkal jár (pl. héjbarnulás), s a gyümölcsök ízét rontja az, hogy még nem alakult ki a fajtára jellemző cukortartalom.

Red delicious alma porzó fái: Elstar alma, Fuji alma, Gala, Golden klónok, Granny Smith alma, idared, Jonathan klónok, Julyred, Vista Bella