Gloster alma érési idő porzó fák

Az NSZK-ban nemesítették a Glockenapfel és a Richared Delicious alma fajták keresztezésével. 1969-ben vezették be.

Érési idő

Szeptember végén-október elején szüretelhető, fogyasztási érettsége május végéig kinyújtható.

Gyümölcse középnagy vagy nagy 160-200 g tömegű, megnyúlt harang alakú, a kocsány felől hasas, a csészefelé bordázott. A gyümölcs felületének több mint felét bemosott, kékes beütésű matt sötétvörös fedőszín borítja.

Húsa jellegzetesen zöldesfehér, majd zöldessárga, nyomódásra nem érzékeny, íze finom, enyhén savas, kellemes aromával kísért.

A rosszul színeződött gyümölcsök íztelenek. Tárolása nem problémamentes, mert magházpenészedés, magházbarnulás, túlérettséggel kombinált esetben húsbarnulás is elfordulhat.

Fiatal korban erős növekedésű, felfelé törő ágrendszerű, jellegzetes keskeny koronát képez.

A természetes elágazódás gyakran nem kielégítő. Termőrügyeket nemcsak az idősebb, hanem az egy-két éves termőalapokon is - kb. 30% os gyakorisággal a 30 cm-nél hosszabb termőrészek végén- fejleszt.

A termőre fordulás korai, termőképessége a Golden Delicious -éhoz hasonló, de szakszerűtlen kezelés mellett alternanciára hajlamos. Termőrészenként általában csak egy gyümölcs fejlődik.

A venturiás varasodásra nagyon, a baktériumos ágelhalásra mérsékelten fogékony, a lisztharmat viszont nem károsítja, s a takácsatkának sem nagyon kedvelt gazdanyövénye. A téli fagyokra nem érzékeny, s virágai a késő tavaszi fagyokat is kiválóan tűrik. Az említett tárolási hibákon kívül - főként száraz-meleg őszön - üvegesedés is ronthatja a minőséget.

Árutermesztésre gyenge növekedésű alanyt és magas szemzést a legcélszerűbb kombinálni.

Vegyszeres kezelésekkel, lekötözésekkel, gyűrűzéssel s augusztusi zöldmetszéssel indukálható az elágazódás, elősegíthető a korább termőre fordulás. Tároláshoz a dél-tiroli ún. lépcsős tárolás - márciusig LSZ-ben utána májusig VL-ben - a legeredményesebb.

A német piacokon jobban értékesíthető, mint a Red Delicious alma klónjai. Magyarországon a Duna-Tisza közi termesztőtájak meleg nyarú és futóhomokos vidékei kivételével a szakszerű kertészetek ültetvényeiben termesztésre alkalmas.

Gloster alma porzó fajtái: Akane, Elstar, Gala, Golden klónok, Granny Smith, Idared, Jonathan klónok, Pinova