Idared alma

Idared alma

Érési idő, porzó fajták

Idared alma Érési idő: Szedés október elejétől végéig. Táplálkozási érettség november-decembertől áprilisig. Középnagy vagy nagy (170-200 g) gyümölcse lapított gömb alakú,középen hasas,a felület csaknem teljes felületét élénkpiros mosott fedőszín borítja.

Fehéressárga húsa, nagyon lédús, édes-savanykás, enyhén fűszeres. Tárolhatósága kiemelkedően jó, természetes levegőjű tárolótérben is februárig, VL-ben májusig,SZL-ben június-júliusig eltartható. Az alacsony hőmérsékletre és a magas Co2 tartalomra érzékeny.

Fiatal korban közeperős,termőre fordulás után gyengülő növekedési erélyű. Ágrendszere fiatal korban középerős inkább feltörő, később szétterülő, s termőgallyazata lelógó.Koronájának mérete termőkorban kisebb a Jonathan-énál. Nemcsak a többéves, hanem az egyéves termőalapokon is fejleszt termőrügyeket.

Termőképessége kiváló, a Jonathan-ét meghaladja.
A Jonathan almánál árnyalatnyival kevésbé fogékony a lisztharmatra, a venturiás varasodással szenbeni fogékonysága mérsékelt, s a vírusfertőzöttség lényegesen lerontja a termőképességet és a minőséget. Virágai a késő tavaszi fagyokra érzékenyek. A talaj nedvességtartalmával és természetes táperejével szenbeni igénye mérsékelt.

Koronája minden nehézség nélkül nevelhető,a termőre fordulással egyidejüleg a korona szinte sajátmagát felépíti, s a sudár is hamar "megnyugszik".Termőkorban a lisztharmat elleni védekezés céljából végzett vessző visszacsípéseket is jól tűri. A nyári metszés a jobb fedőszín és cukortartalom növelése érdekében javasolt.

Az Idared a magyar almatermesztés sikerfajtája. Hazai terjedését a Jonathan fajtáéhoz nagyon hasonló technológiai igénye és kiváló eltarthatósága motiválta.Termesztési arányának további túlzott növelése kockázatos.

Alkalmas pollenadó, porzó fák: Fiesta, Gloster, Jonathan, Golden Delicious, Golden klónok, Julired, Starking, Maigold

Növényrendelés webáruház oldalainkon

Almafa gyümölcsfa csemeték

Florinba almafa Braeburn alma Cox narancs renet alma, Batul alma, Húsvéti rozmaring alma

Körtefa gyümölcsfa csemeték

Japán körte fajták Kosui japán körte, Nijisseiki japán körte. Piros Vilmos körtefa csemete, Conference körtefa

Gyümölcsfa ismertetések