Jonathan alma klónok - Érési idő Porzó fajták Csány 1, Szatmárcsekei, Watson

Jonathan alma klónok

jonathan alma

Jonathán alma

Hazai termesztésre ajánlott Jonathan klónok: Csány 1, Jonathan M41, Szatmárcsekei Jonathan, Watson Jonathan

  • Csány 1 - gyümölcsméret 130-140g. előbb csíkozott, majd az egész felületet bemosó fedőszínű
  • Jonathan M41 - gyümölcsméret 120-130g. 15%-kal kisebb korona, 10-17 %-kal nagyobb termőképesség
  • Watson Jonathan - gyümölcsméret 140-150g. 15-20 %-kal gyengább növekedés, csaknem teljes felületű színbontottság.

Jonathan - Valószínűleg az Esopus Spitzenberg alma fajta magonca.1800-ban találták az USA-ban. 160 éve kapott nevet Jonathan Hasbrouckról, aki a fajtára a figyelmet felhívta. Hazájában a bevezetést követően eléggé jelentős volt, de az 1900-as években nagyon lecsökkent a termesztési aránya. Európa valamennyi almatermesztő országában elismerték, de hazánkon kívül sehol sem vált fő fajtává.

Jonathan klónok érési ideje

  • Csány 1 Jonathan 1 héttel az M41 klón előtt
  • Jonathan M41 szeptember első dekádja
  • Szatmárcsekei Jonathan 4-5 nappal az M41 után
  • Watson Jonathan 10 nappal az M41 után

Bereczki Máté honosította 1876-ban, s Mohácsy szavaival:˝úgy terjedt, mint tűz a nádasban˝.

Legmagasabb termesztési aránya a 60%-ot is meghaladta, s még 1990-ben is 46%-os volt az aránya. Nagymérvű elterjedésében szerepe volt annak, hogy a Jonathan leváltására javasolt világfajták technológiáját nem adaptálták, s ezeken a 'Jonathan'-ra kidolgozott termesztési eljárások (pl. Nagy Sándor féle metszés) nem bizonyultak eredményesnek.

Az alapfajta érése az intenzívebb technológiára való áttérés miatt előbbre jött, jelenleg szeptember közepén szüretelhető. Az új klónokkal érési sor alakítható ki.

Gyümölcse kicsi (120-130 g), tetszetős színű és alakú, a magyar klíma adottságaitól kiváló ízét a hazai fogyasztók jelentős része kedveli.

Nyomódásra nem nagyon érzékeny. A gyümölcsök tárolhatósága behatárolt, és sok problémával jár. VL-ben február elejéig, SZL-ben márciusig tárolható, s gyakori a Jonathan foltossága és a húsbarnulás.

Lé- és sűrítmény gyártásra alkalmasabb célfajták megjelenéséig jól megfelel, s konyhai célokra és a szesziparnak is alkalmas.

Fája középerős növekedésű, könnyenalakítható. Termőrügyeinek számottevő részét középhosszú vesszőkön fejleszti.

Hazai viszonyok között korai termőre fordulás után évről évre rendszeresen és jól terem, bár az alternancia veszélye kifejezett. Termékenyülő és termékenyítő képessége igen jó.

Lisztharmattal és baktériumos ágelhalással szembeni fogékonysága nagyon fokozott, ezen kívül venturális varasodásra, ólomfényűségre (Stereum purpureum) mérsékelten s a vírusokra eléggé fogékony.Minden hazai termesztőtájon jól termeszthető.

Kevéssé érzékeny a téli hidegekre, s a késő tavaszi lehűlések terméskiesést nem idéznek elő, de a virágzás körül 4 °C alatti hőmérséklet a gyümölcsméretet csökkenti.
Fája a magyar termesztésben megcsontosodott erősebb metszést is jól tűri. Gyenge alanyon természeténél fogva kialakul a keskeny orsó korona. A betegségekkel szembeni fogékonyságából adódó problémákat intenzív növényvédelemmel és jó kondícióban tartott fákkal kell megelőzni.

A gyümölcsök tárolhatósága kalciumos permetezéssel javítható.

Az alapfajta teljesítőképessége és minősége leromlott, ezért csak az Országos Szelekciós Felügyelőség által kiválasztott klónjai telepíthetők.
A magyar almatermesztés fő fajtája volt. További szerepével kapcsolatban megoszlanak a vélemények.

Alkalmas pollenadó, porzó fajták: Akane, Elstar, Gala, Gloster, Golden klónok, Granny Smith, Idared

nbsp; Almás ételek, almából készült étel receptek