Téli arany parmen Húsvéti rozmaring Téli fehér kálvil Asztraháni piros Bőralma



Húsvéti rozmaring alma


Húsvéti rozmaring alma

Húsvéti rozmaring alma - Syn.: Entz rozmaring, Honti alma
Hazai eredetű. Hazánkban meglehetősen ismert és elterjedt fajta volt. Igen kései, október elején vagy közepén szedhető, decembertől júniusig fogyasztható. Gyümölcse középnagy (120-130gr.), kissé megnyúlt, alapszíne zöldessárga, napos oldalon halványpiros pír borítja. Héja vastag, erősen viaszos. Húsa kemény, íze enyhén savanykás. Fája erős növekedésű, elöbb feltörő, termőkorban kiszélesedő félgömb alakú koronát nevel. Középkésői termőre fordulás után bőven, de szakaszosan terem. Igénytelen, s a betegségeknek ellenálló, külterjes adottságokra javasolható fajta.
Alkalmas pollenadó, porzó fa: Granny Smith, Jonathan, Idared, Vista Bella

Téli fehér kálvil alma

Téli fehér kálvil alma
Téli fehér kálvil alma

Téli fehér kálvil alma - Syn.: Kálvin, Püspök alma White Calville
Feltehetően Franciaországból származik. Hazánkban huszadik századforduló idején a piacokon darabonként árulták és az almák királyának mondták.
Szeptember elejétől szüretelték, de csak decembertől fogyasztották.
Gyümölcse középnagy, tompa kúp alakú, erősen bordázott. Alapszíne sárgászöld. Húsa kemény, szállításra érzékeny, bőlevű, borízű és illatos. Fája erős növekedésű, nagy, terjedelmes koronát nevel. Termőképessége közepes.
Igen igényes a termőhely iránt. Meleg, pára és vízigényes fajta. Lisztharmatra és varasodásra fogékony és minden évben gyümölcsritkítást igényel. Hasonlít a "London pepin" fajtára, de annál nagyobb koronát nevel és erősebben bordázott a gyümölcse. Levelei is nagyobbak az előző fajtáénál.

Asztraháni piros alma

- Asztraháni piros történelmi alma Syn.:Asztrahanszkoje krasznoe, Red Astra can, roter Asracan
Többszáz éves orosz fajta. Július utolsó dekádjában és augusztus elején érik, háromszor vagy négyszer kell szedni. Gyümölcse középnagy , átlagsúlya 110 g, lapított gömb alakú, a csésze felől enyhén bordázott.Hamvas liláspiros fedőszíne csaknem az egész gyümölcsfelületet borítja. Íze kellemesen savas, enyhén illatos, húsa fehéres, félkemény, túl érve lisztesedik.
Fája erős majd középerős növekedésű, koronája termőkorban szétterülő, gömbszerű. Későn fordul termőre ("T" terméshozási típus), közepes termőképességű, szakaszos terméshozásra hajlamos. Termőhelyre igénytelen, lisztharmatra közepesen fogékony.

Cox narancs renet alma

Cox narancs renet alma
Cox narancs renet alma

Cox narancs renet régi, történelmi alma fajta - Syn.:Cox orange pippin
Véletlen magoncként keletkezett Angliában, Richard COx találta 1825 táján. Anglia fő fajtája , Ny-Európa más államaiben is elterjedt. Hazánkban szeptember elején-közepén szedhető és kb. decemberig fogyasztható.
Gyümölcse középnagy (100-130 g), lapított gömb alalkú, éretten sárga alapszínét a gyümölcsfelület negyedén narancsvörössel csíkozott fedőszín borítja. Kíváló ízű, fűszeres, nagyon illatos, harmonikusan édeskés bőlevű gyümölcsét kedvelik az igényes piacokon. Termőhelyre nagyon igényes, hűvös és cspadékos éghajlatot, jó talajt igényel.
Lisztharmatra és varasodásra is fogékony, ezért hazánkban az üzemi próbálkozások nem jártak sikerrel, csupán az optimálist megközelítőklímájú házikertekben talált gazdára.

Egri piros alma

Egri piros történelmi, régi alma fajta - Ismeretlen, de feltehetően régi fajta, Kovács S. és Magyar I. találta. A közelmúlt történelmi emlékéhez tartozik, hiszen a hatvanas éve második felétól 1995-ig szerepelt a szaporításra engedélyezett almajták listáján. Augusztus elején, közepén érik, hűtőtárolóban novemberig eltartható.
Gyümölcse középnagy vagy nagy (135 g), többnyire gönómbölyded alakú, fedőszíne sötétpros. Íze savas, kellemesen fűszeres.
Fája közepesnél kissé erősebb növekedésű, koronája laza és szétterülő, felkopaszodásra hajlamos. Jó termőképességű, a "T" terméshozású típusba sorolható. Lisztharmatra nem fogékony.

Gravensteini alma

Gravensteini alma - régi almajták - Németországól származó régi világfajta, amely az USA-ban és Európa egyes országaiban ma is elterjedt. Több klónja ismert. Hazánkban augusztus végén szüretelhető, szeptembertől novemberig fogyasztható.
Gyümölcse középnagy vagy nagy (130 g), lapított, bordázott, gyakran részaránytalan. Sárgás alapszínét a napos oldalon világospiros csíkozottság fedi. Kellemesen édes, aromás, éretten nyomódásra érzékeny.
Fája nagyon erős növekedésű, koronája szétterülő.Későn fordul termőre ("T" terméshozási típus), bőtermő, de szakaszosságra és hullásra hajlamos. Triploid fajta. Termőhely iránt igényes. Varasodásra és lisztharmatra is fogékony.

Nyári fontos alma

Nyári fontos alma - Syn.: Fontos alma, Rétes alma, Tüköralma, Rambour d' été
Származása nem bizonyított, egyesek magyar, mások francia eredetűnek tekintik. Augusztus első és harmadik dekádja között elhúzódóan érik, négy-öt menetben szedhető, elsősorban rétesalmának alkalmas.
Gyümölcse nagy vagy igen nagy (240 g), lapított gömb alakú, egyik fele gyakran hízottabb. Színe éretten fehéressárga, napos oldalán halványpirossal csíkozott. Húsa kemény, bőlevű, íze erősen savas, jellegtelen.
Fája erős vagy igen erős növekedésű, koronája szétterülő, félgömb alakú. A 'Téli aranyparmen' terméshozási típusba tartozik, későn fodul termőre, bőtermő, de alternanciára hajlamos. A termőhely iránt igénytelen, betegségekre nem fogékony. Brózik piros színű változatáról is említést tett.
Alkalmas pollenadó, porzó fa: Summerred, Éva alma

Parker pepin alma, Bőralma

Bővebb ismertetés áruházas oldalunkon. Parker pepin történelmi alma

Simonffy piros alma - Cigányalma, Bikaalma, Kékalma

Régi magyar fajta. Szeptember végén, október elején szedhető, októbertől decemberig fogyasztható.
Gyümölcse kicsi (80 g), lapított gömb alakú, csaknem teljesfelületen sötétpirossal bemosott. Húsa puha, a héj alatt rózsaszínes, íze harmónikus édes-savas sajátos zamatú. Fája erős növekedésű, koronája ritka vagy közepesen sűrű. A T terméshozási típusba tartozik. Rendszeresen és bőven terem.Termőhelyre igénytelen, de betegségekre fogékony.

Staymared alma - hazai klón: Nk.573

Az USA-ban a Stayman Winesap rügymutációjaként keletkezett.1926-ban. hazánkban Zatykó I. hozta be, s már hazánkban emelték ki a Nk. 573 klónt. Október közepén szedhető, decembertől júniusig fogyasztható.
Gyümölcse középnagy, lapított, enyhén kúpos. Héja kissé viaszos, vastag, húsa félkemény, éretten kásásodik. Esős őszön a gyümölcs repedésre hajlamos. Íze savas-édes, közepes minőségű. Nagyon jól szállítható, s igénytelen körülmények között is igen jól és hosszú ideig tárolható.
Fája erős növekedésű, koronája szétterülő, de ritka ágrendszerű. Korán fordul termőre, bőtermő, de szakaszos terméshozásra hajlamos. Egészséges, edzett, termőhely iránt nem igényes fajta. Triploid.

Téli arany parmen alma

Téli arany parmen régi alma - Syn.:Goldparmane, King of the pippins, Reines des reinette
Francia származású véletlen magonc. Augusztus végétől szeptember végéig több menetben kell szedni. Szeptembertől januárig fogyasztható.
Gyümölcse középnagy (110 g), tompakúp alakú, héj színe narancssárga és a napos oldalon narancspirossal csíkozott. Húsa félkemény, lédús, íze kellemesen édes-savas, illatos. Három- négy hónapig tárolható, érzékeny az alacsony hőmérsékletre.
Fája középerős növekedésű, koronája feltörő, ritka ágrendszerű. Termőrügyeit rövid termőrészeken az idősebb termőalapokon fejleszti ( "T" típus). Termőre fordulási ideje korai, igen bőtermő, de ennek következtében fája legyengülhet. Termőhely iránt nagyon igényes (magas hő- és vízigény). Gyümölcse hullásra hajlamos. Betegségekre (lisztharmat, venturiás varasodás) igen fogékony. Jó pollenadó képessége miatt régen elsősorban porzófajtának telepítették. Németországban Götz több piros klónt szelektált.

Frissítve: 2017-10-06