Évelő kerti virágok, évelő növények

Az évelő növények földbeli hajtásrendszere vagy föld fölötti száruk évenként kihajtó, áttelelő rügyeket fejleszt, ez teszilehetővé, hogy több éven át virágozzanak és termést érleljenek. Az évelő növények népszerűségüket annak köszönhetik, hogy bár a nemesítők vad fajokból nagy díszértékű fajtákat tenyésztettek ki, ezek legtöbbje azonban eredeti jellegét megtartotta, s így a természethez közel álló növénycsoportosulásokban idegenszerűség nélkül jól beillenek. Az évelő növények rendkívüli alak és színgazdagságuk miatt nagyon változatos csoportosítésban ültethetők. Alkalmazásuk gazdaságos, mert telepítésük költségesebb ugyan az egynyári növények, mégis több éven keresztül díszítik a kertet. Csupán ápolásukról kell gondoskodni, sőt néhány év múlva annyira megsűrűsödnek, hogy ritkítani, átültetni kell őket. Ekkor újabb virágfelületeket ültethetünk be a szétosztott tövekkel.

Az évelő virágok - virágos évelők az egy és kétnyári virágokkal szemben jobban megőrizték szülőfajaik vad jellegét, ezért sokkal természetesebb megjelenésűek. Az évelőket elsősorban hangulatos pihenőhelyek díszítésére, geometrikus formák mesterséges jellegének feloldására használhatjuk. Az elhelyezést illetően inkább a tájképi hangulatú, lekerekített formájú és nem a szigorú geometriai kialakítás javasolható.
A parkok, kertek leggyakoribb évelőcsoportosításai az évelőágy, - évelőágyak, szabad évelőcsoportok.
Az évelők elehelyezése során mindig kapcsoljuk az évelőket a park, a kert hangsúlyos részeihez. Ilyen társításban összekötik a kert egyes egyes részeit, fokozzák az építészeti elemek hatását. Az évelőágy a nagy díszítőértékű, nemesített fajták tömör ültetésű együttese.
A szabad évelőcsoportok az egyszerűbb komponensekből álló lazább, szaggatottabb, egyben tájképi jellegű kiültetés.

Nem valók az évelők az olyan különlegesen kiemelt helyekre, ahol a tartósan reprezentatív, ünnepélyes, élénk színhatás kívánatos. Ilyenek a fontosabb emlékművek, középületek, városi díszkertek. Itt egynyári virágok alkalmazása javasolt.

Sziklakerti és Talajtakaró évelők

  • Aegopodium podagraria - Podagrafű - A podagrafű erős növésű évelő, ami minden normál kerti talajban jól fejlődik.
  • Ajuga reptans - Indás ínfű - Az Ajuga - Ínfű az ajakosok családjába (Lamiaceae) tartozó, alacsony, szétterülő habitusú talajtakaró évelők
  • Alyssum saxatile, montanum - Ternye - Alacsony, bokros növekedésű, tavasszal virágzó, enyhén illatos virágú sziklakerti és talajtakaró évelő növény.
  • Anacyclus pyrethrum - Törpe százszorszép - Heverő szárú, alacsony szőnyeget képező sziklakerti évelő növény.
  • Arabis caucasica - Ikravirág - Kiváló talajtakaró évelők

Hemerocallis Stella D Oro - Sásliliom sárga

Liliomok - Webáruház

Évelő növények 35-90 cm között

Magas Évelő virágok 80-150 cm között

Díszfa vásárlás - Webáruház