Stevia Jázminpakóca - Édesfű, Édes levél

  • Frissítve: 2020-04-07
Stevia Jázminpakóca - Édesfű, Édes levél

Stevia Jázminpakóca - Édesfű, Édes levél

Stevia rebaudiana
Család:Asteraceae
Nemzetség:Stevia
Faj:rebaudiana

A Stevia egy évelő növény, amely akár 1 méter magasra is nőhet. A Stevia nemzettség közel 200 fajtája Dél-Amerikában, Paraguayban, Mexikóban él szubtrópusi éghajlaton.

A Stevia rebaudiana fajtának levelét használják édesítőszerként. Ez a fajta a mellett, hogy édesítőszer gyógynövénynek is minősül vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó hatása miatt.

Leveleit a cukorbetegek is használhatják, mert nem emeli a vércukorszintet.

Japánban és Brazíliában a Stevia jóváhagyott élelmiszer-adalékanyag. Egy korábbi felmérés alapján a Japán fogyasztók 1987-ben 700 tonna Stevia levelet fogyasztottak.

A Jázminpakóca, Stevia rebaudiana tavasztól késő őszig szabadban is nevelhető, a fagyos idő kezdetekor viszont fagymentes világos helyre kell vinni.

A hím és nőivarú virágok egyszerre fejlődnek ugyanazon a növényen. Homokos és vályog talajokon egyaránt termeszthető. Napfényes helyet és inkább nedves talajokat szeret.

Legjobban fejlődnek szubtrópusi körülmények között napos helyen, 21-45 C fokon, nedvesebb talajokon. Bár a -6 C fokos enyhe fagyot tűri, az ennél hidegebb időben a gyökerek el fognak pusztulni. Gyakori sekély öntözést igényel.