Sündisznó

Frissítve: 2018-11-10

Sündisznó (Erinaceus roumanicus, tüskésdisznó) zömök testű, rovarevő emlős. Jól fejlett bőrizomzata segítségével össze tud gömbölyödni. Ez a természetes védekező fegyvere ellenségei (kutya, róka, borz, görény, fülesbagoly) ellen. Főleg síkságaink lakója, de dombvidékeinken ia előfordul.

Fás, cserjés, erdős, ligetes területeken él, de az erdőszél melletti szőlőkben, gyümölcsösökben, ha pedig bő táplálék csalogatja, akkor a lucernásban, lóherésben, sőt a legelő földjében vájt szűknyílású üregében is megtalálhatjuk.

A sündisznó magánosan élő éjjeli állat. Az útjába eső férget, csigát, pókot, bogarat, lárvát, sáskát, békát eszi, de a gyíkot, tojást, egeret, sőt nyúlfiókát és madárfiókát is pusztítja. A közeli baromfiállományban is kárt tehet. A telet vackában merevségben tölti. Április második felében párzik és a nőstény július végén 2-8-at fial.