Írisz, Nőszirom fajták - Iris Crocera Barbata Germanica

Írisz Nőszirom

(néhány nőszirom fajta)
írisz, nőszirom
Írisz, Nőszirom

Magasság:50-120 cm
Virágzás: június - augusztus

A Nőszirom fajokban gazdag nemzetség. Kúszó rizómájú vagy hagymás, illetve hagymásgumós évelők, többnyire kard alakú vagy sás szerű levelekkel. A virágok általában többesével állnak a hajtások csúcsán hüvelyszerű buroklevelek hónaljában. A három külső lepelcimpa rendszerint szétálló vagy hátrahajló, a három belső felálló. A három bibe lapos, színes, szirom szerű. Évelőágyba a rizómás fajokat ültetik.

Aranysárga írisz - Iris Crocea

Magas termetűrizómás évelő. Kard alakú , merev, felálló levelei sötétebb árnyalatú zöldek. A hajtások csúcsán egymás után fejlődnek a nagyméretű, aranysárga virágok. A karcsú hosszú, hullámos-fodros szélű lepelcimpák széles, nyitott állásúak.Hazája: Kis-Ázsia, Kasmír

Normál kerti talajt kiván. Évelőágyban éppolyan feltűnő dísz, mint vizmedencék környékén, ahol vízparti hangulatot teremt. Vágott virágnak is különleges.

Szakállas nőszirom - Iris Barbata

szakállas íriszek
Szakállas íriszek képrészlet

Egyéb fajokkal végzett keresztezések következtében igen nagyszámú kerti fajta keletkezett, melyekből a nagy termetűeket a katalógusok általában Iris x barbata - magas szakállas íriszek néven közölnek.
Leveleik szélesek, szürkészöldek, a nagyméretű virágok három belső levélcimpája boltozatszerűen összehajlik. Mind az egy-, mind a többszínű fajták színskálája rendkívül gazdag. Nagy tűrőképességű élelmes növények, legszebb mégis a tápanyaggal kellően ellátott, jó szerkezetű talajban fejlődnek. Virágzás előtt több vizet, később szárazabb környezetet kivánnak. A virágzás ugyan rövid ideig tart, de a levélzet később is díszít.

Kék nőszirom - Iris Germanica

Magasság:50-100 cm
Virágzás: május-június
Régi mediterrán kultúrnövény. Az eredeti faj ma már nem található meg, csupán hibridjei. Falusi kertekben, temetőkben a leggyakrabban a sötétkék virágú vad jellegű alakkal találkozhatunk, ami meleg napos fekvésben magját szórva magától is terjeszkedik. A sötétkék vad Iris germanica hoz hasonló megjelenésű és felhasználású az Iris Pallida Variegata fajtája, melynek levelei széles fehéres szegélyűek, virágja kevés és halványlila színű. Hazája: a Földközi-tenger környéke, Délnyugat-Ázsia

Szaporításuk: Valamennyi rizómás nőszirmot tőosztással szaporíthatjuk tavasszal vagy nyár végén.