Bánáti bazsarózsa Paeonia fajták ültetés öntözés

  • Frissítve: 2020-02-15

Bánáti bazsarózsa

fehér virágú bazsarózsa

Bazsarózsa virág

"Gyökerei nyúlánkak - koloncosak. Szára nem fásodó, felálló, el nem ágazó, egyvirágú. Magassága: 40-60 cm. Sötétzöld levelei szórt állásúak, háromszorosan hármasak, a levélkék hosszúkásak vagy tojásdadok, épszélűek, alul gyéren szőrösek, ezért szürkésnek látszanak. A virágok nagyok, de nem teltek, magánosak.

Virágzási ideje: május, esetleg június eleje.
Élőhelye a meszes, tápanyagban bővelkedő szelídhumuszos, laza és üde erdőtalajokon, dombvidéki cseres-tölgyesekben és gyertyános-kocs-nytalan tölgyesekben van.

Szereti a félárnyékot, de a napos fekvést is jól bírja. Védelmét ritkasága, hazai flóránkban játszott fejlődéstörténeti szerepe (jégkorszak elötti reliktum) és növényföldrajzi jelentősége (pannóniai endemizmus), végül veszélyeztetettsége indokolja.

Feltűnő szépsége miatt ugyanis gyökerét kiássák, kirángatják és kertekbe telepítik, virágát csokorba szedik, sőt piacokon árusítják.

Régebben gyógyászati célra is gyüjtötték, mert gyökerei és zsíros-olajos magvai alkaloidát (paeonin) tartalmaznak, amit epilepszia ellen görcsoldóként, illetve hánytatónak használtak. Mindez védetté nyilvánítása óta tilos.

Ugyancsak tilos termőhelyén vegyszerezni, hosszúszálfás kíméletlen közelítést alkalmazni. Terjedését tisztások képzésével lehet elősegíteni.

Védelmének kiemelt fontosságát tükrözi, hogy aki tövét vagy virágát kiássa, illetve leszedi, az az új polgári Büntető Törvénykönyv alapján egy évig terjedő elzárással büntethető."

Idézet: Csapody István: Védett növényeink c. könyvéből.

Bazsarózsa ültetés tápanyag utánpótlás öntözés

A bazsarózsa ültetésekor a kiásott földhöz keverhetünk egy kevés érett szarvasmarha trányát, majd alaposan öntözzük meg a növényeket.

A tápanyag utánpótlását évente feltétlenül végezzük el, mert így kapunk bőséges virágzást.

A száraz nyári hónapok alatt a Peoniák rendszeres öntözést igényelnek. A vastagabb mulcs takarás segít megőrizni a talaj nedvességét, alacsonyabban tartja a talaj hőmérsékletét és távol tartja a gyomokat is.

A növények nagyobb virágokat fognak hozni, ha az oldalágakat eltávolítjuk.

Elvirágzás után vágjuk vissza a virágokat, hogy a növény ne pazaroljon energiát a magok érlelésére.

Ősszel, miután a lombozat meghal, távolítsuk el a hajtásokat.

Keleti bazsarózsa - Paeonia tenuifolia

Keleti bazsarózsa

Keleti bazsarózsa - Paeonia tenuifolia

Keleti bazsarózsa - Átlagosan 60 cm magasságú, fűszerű, a petrezselyemhez hasonló levelű, karmazsinvörös virágú, hosszú életű évelő növény.

Angliában már 1765-ben írtak róla.
Teljes napos helyen érzi jól magát.

A virágzási időszaka általában 6 hétig tart, az egyes virágok 6 napig nyílnak.
Törzse a napos oldalon pirosasra színeződik.

Levelei kihajtáskor pirosas színűek lehetnek, aztán később zöl színűvé változnak.

Hosszú életű növény, hosszú évekig maradhat egy helyen, nem kell szétosztani.
Ritkasága, szép virága és érdekes levélzete miatt igen értékes növény.

Keleti bazsarózsa

Magas évelő növények