Erdélyi tokány köleskásával

  • 2019-11-26

Hozzávalók:

25 dkg marhapacsni,
25 dkg sertés lapocka,
5 dkg füstölt szalonna,
2 dkg zsír,
1 kis vöröshagyma,
só, bors,
25 dkg köleskása,
1 kávéskanál paradicsompüré,
citromlé,
liszt,
2 dl tejföl.

Erdélyi tokány köleskásával készítése :

A zsírban a finomra vágott vöröshagymát egy kissé megfonnyasztjuk, majd belekeverjük a kockára vágott füstölt szalonnát.

Ha a szalonna üveges, rátesszük a marhahúst, 1 cm széles, 5 cm hosszú csíkokra vágva.

Egy kissé megpirítjuk, majd fedő alatt félpuhára pároljuk, közben egy-egy kis vizet adunk hozzá.

Ha félig puha, beletesszük a sertéslapockát, szintén csíkokra vágva, egy kis törött borsot, sót, s így addig pároljuk, amíg teljesen meg nem puhult mindkét hús.

Közben a köleskását leforrázzuk, 1-2 perc múlva szűrőkanállal leszűrjük, majd hideg vízzel jól kimossuk.

Fazékba vizet teszünk fel, mintha tésztát főznénk ki. Ha a víz forr, a köleskását kifőzzük benne, majd leszűrjük.

Eközben a tokány levének kétharmadát külön tesszük. A kifőtt kifőtt köleskását a zsíros lében levő húshoz (egy részt a mártásszerű léből tegyünk félre) keverjük, és együtt vés ideig pároljuk.

Lábost vagy pudingformát kizsírozunk, és a köleses tokányt jó erősen belenyomkodjuk.

Néhány percre sütőbe tesszük, kerek tálba kiborítva tálaljuk. A fennmaradt tálba egy kávéskanál paradicsompürét, egy citromhéjat és egy késhegynyi liszttel összekevert 2 dl tejfölt teszünk.

Ha a mártás felforrt, a tokányra öntjük.