hu

Erdélyi tokány köleskásával-Marhahúsos ételek

Ugrás a tartalomra

Wiandt Kertészet tuja.hu

Menu

Erdélyi tokány köleskásával - Marhahúsos ételek


Marhahúsos ételek

ERDÉLYI TOKÁNY KÖLESKÁSÁVAL

Hozzávalók:
25 dkg marhapacsni,
25 dkg sertés lapocka,
5 dkg füstölt szalonna,
2 dkg zsír,
1 kis vöröshagyma,
só, bors,
25 dkg köleskása,
1 kávéskanál paradicsompüré,
citromlé,
liszt,
2 dl tejföl.
Erdélyi tokány köleskásával készítése :
A zsírban a finomra vágott vöröshagymát egy kissé megfonnyasztjuk, majd belekeverjük a kockára vágott füstölt szalonnát.
Ha a szalonna üveges, rátesszük a marhahúst, 1 cm széles, 5 cm hosszú csíkokra vágva.
Egy kissé megpirítjuk, majd fedő alatt félpuhára pároljuk, közben egy-egy kis vizet adunk hozzá.
Ha félig puha, beletesszük a sertéslapockát, szintén csíkokra vágva, egy kis törött borsot, sót, s így addig pároljuk, amíg teljesen meg nem puhult mindkét hús.
Közben a köleskását leforrázzuk, 1-2 perc múlva szűrőkanállal leszűrjük, majd hideg vízzel jól kimossuk.
Fazékba vizet teszünk fel, mintha tésztát főznénk ki. Ha a víz forr, a köleskását kifőzzük benne, majd leszűrjük.
Eközben a tokány levének kétharmadát külön tesszük. A kifőtt kifőtt köleskását a zsíros lében levő húshoz (egy részt a mártásszerű léből tegyünk félre) keverjük, és együtt vés ideig pároljuk.
Lábost vagy pudingformát kizsírozunk, és a köleses tokányt jó erősen belenyomkodjuk.
Néhány percre sütőbe tesszük, kerek tálba kiborítva tálaljuk. A fennmaradt tálba egy kávéskanál paradicsompürét, egy citromhéjat és egy késhegynyi liszttel összekevert 2 dl tejfölt teszünk.
Ha a mártás felforrt, a tokányra öntjük.
erdélyi tokány köleskásával, vadételek, leves, mártás, sütemény, palacsinta, tészta, torta, édesség, saláta, étel, ital, sütés, főzés, receptek

Erdélyi csorbaleves
Erdélyi káposztás libamell
Erdélyi leves
Erdélyi paprikasaláta

Gyönyörű növények nagy választéka Nézd meg

Kerti növények a Wiandt Kertészetből