Kertészeti lexikon

Vírus rezisztencia

Frissítve: 2019-09-10       Visegrádi palotakert     Vitaminok     Víz     Vízáteresztő képesség     Vízben oldható sók     Vízkultúra

Vírus rezisztencia az organizmusok ellenállóképessége vírusfertőzéssel szemben.

A növényi virológiában a Vírus rezisztencia több fokozatát különböztetjük meg:

  • 1. abszolút rezisztencia, a tulajdonképpeni természetes Immunitás (axénia).
  • 2. szántóföldi rezisztencia, amely abból áll, hogy a növény bizonyos fokú hajlamot mutat a természetes körülmények között létrejövő fertőződés elkerülésére,
  • 3. hiperszenzitivitás (túlérzékenység), amelynek lényege az, hogy a növény sejtjei a vírus behatolása után elhalnak ( Vírus-transzlokáció) és a vírus nem képes tovább terjedni,
  • 4. tolerancia. Ebben az esetben a vírus terjedése és szaporodása a gazdanövényben gátolt, éppen ezért az ilyen növények csak egész enyhe tüneteket mutatnak vagy tünetmentesek, ezáltal terméshozóképességük sem csökken lényegesen.

A Vírus rezisztencia -ra főleg a hiper-szenzitivitásra való nemesítés a vírusok elleni védekezés napjainkban egyik legjárhatóbb útja. Jó eredményeket értek el eddig pl. a dohánymozaik-vírussal, az uborkamozaik-vírussal és a paradicsom bronzfoltosság-vírusával.

Vírus rezisztencia