Bogyó

Frissítve: 2019-09-10       Bogyós gyümölcs     Bogyós gyümölcs     Bor     Bor, Borok, Borvidékek     Borászat     Borbírálat

A húsos termésben a magvakat nem veszi körül rostos vagy kemény réteg (minta a csonthéjas termés esetében). A paradicsom és a szőlő termése valódi bogyó, a borostyáné és az áfonyáé álbogyó (ez utóbbiaknál a termés kialakításánál a vacok is részt vesz).

Ökonobotanikai értelemben a szamóca, a málna, a szeder és az eper is bogyós gyümölcsű, termésük felépítése azonban egészen más jellegű.

Bogyó - Pallas lexikon

Bogyó (bacca), minden leves vagy húsos gyümölcs, mely érett állapotában fel nem nyílik, szint változtat és végre egészen megphul s a levét csak a keményebb bőr tartja össze.

Ilyen például a szőllő, egres, ribizke, nadragulya, a burgonya (nálunk ritkán érik meg), az alkörmös, a fagyöngy, sóskabokor, paradicsomalma, spárga, gyöngyvirág, fenyvesbogyó, borostyán, zsidócseresznye, paprika (ez levetlen) stb. gyümölcse.
A közéletnek sok Bogyó-ja nem igazi Bogyó, hanem álgyümölcs v. álgyömölcsözet, például az eper, szamóca.

A húsos gyümölcsök szövettani szerkezetét Borbás V. ismertette a Földmivelési Érdekeink több számában 1881.



Kapcsolódó oldalak