Parlagfű, vadkender

A Parlagfű 20-150 cm magas, terebélyes, egyéves nyárutói gyom. Tompán négyélű szára rányomottan szőrös vagy érdes. Levelei egyszer-kétszer szárnyasan szeldeltek, tojásdad szeletekkel.

Apró porzós virágfészkei füzérekben állnak, a termős virágok levélhónaljiak. É-amerikai adventív növény, mely nálunk a Dunától keletre még csak szórványos (1962), deattól nyugatra legtöbb helyen általános és főleg a délnyugati savanyú talajokon elképesztő nagy tömegben található.

Homokon és kötött talajon egyaránt nő.
Legnagyobb tömegei a szántóföldeken találhatók, de parlagokon, kertekben, gyümölcsösökben, feltört legelőkön és minden parlagos helyen is éppen olyan jól érzi magát.

Annyira agresszív gyom, hogy nemcsak a kultúrnövényt tudja teljesen elpusztítani, hanem ahol nagy tömegben van, a többi gyomot is képes teljesen kiszorítani. Írtása évekig tartó gondos munkát igényel. Utakon, parlagokon nyaranként többször is kaszáljuk le, hogy magérlelését megakadályozzuk.

A tarlóhántással nemcsak magérlelését akadályozzuk meg, hanem sok magját is kicsíráztathatjuk. Ugyanezt kell elérni a nyárutói kapálásokkal is. Vegyszeres gyomirtókra érzékeny.

Parlagfű (vadkender)