Trypetidae - fúrólegyek

Frissítve: 2018-06-01

Trypetidae - fúrólegyek

Trypetidae (fúrólegyek) a légyalkatúak (Brachycera) alrendjébe tartoznak. Tarka szárnyú, apró, házilégy nagyságú legyek.
A nőstényeknek tojócsövük van, tojásaikat a növény szövetébe rakják s a kikelő nyüvek a növények, gyümölcsök szöveteit rágják.
Hazánkban mintegy nyolcvan fajuk él.
Néhány kertészeti kártevő is akad közöttük.
A cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi) a meggy és cseresznye megférgesedését okozza. Főleg a későn termő cseresznyében tesz nagy kárt. Évente egy nemzedéke van. A gyümölcsből kifurakodva a földre kerül és a talaj színe alatt tonnabábbá alakul.
A spárgalégy (Platyparaea poeciloptera) a spárga hajtásaiba rakja petéit. A nyüvek a szárat furkálják. A bebábozódás rendszerint a talaj színe alatt, a szárak belsejében történik.
Az összefurkált hajtások meggörbülnek, elszáradnak, csapadékos időjárás esetén elrothadnak. A narancslégy v. földközi-tengeri gyümölcslégy (Ceratitis capitata) nálunk csak szórványosan fordul elő, kártételét a kései őszibarackon észlelték. Fehér nyüvei a gyümölcsben találhatók. Kívülről a gyümölcs egészségesnek látszik, de belül a magház körüli rész rothadt.
A zellerlégy (Acidia heraclei) szintén kerti kártevő.

Trypetidae - fúrólegyek, Trypetidae - fúrólegyek