Trypetidae - fúrólegyek

Frissítve: 2021-07-14       Tsuga canadensis - hemlock fenyő     Tufa     Túlérés     Túlérzékenység     Tulipán     Túlöntözés     Tűlevél

Fúrólegyek - Trypetidae (fúrólegyek) a légyalkatúak (Brachycera) alrendjébe tartoznak. Tarka szárnyú, apró, házilégy nagyságú legyek.
A nőstényeknek tojócsövük van, tojásaikat a növény szövetébe rakják s a kikelő nyüvek a növények, gyümölcsök szöveteit rágják.
Hazánkban mintegy nyolcvan fajuk él.
Néhány kertészeti kártevő is akad közöttük.

A cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi) a meggy és cseresznye megférgesedését okozza. Főleg a későn termő cseresznyében tesz nagy kárt. Évente egy nemzedéke van. A gyümölcsből kifurakodva a földre kerül és a talaj színe alatt tonnabábbá alakul.

A spárgalégy (Platyparaea poeciloptera) a spárga hajtásaiba rakja petéit. A nyüvek a szárat furkálják. A bebábozódás rendszerint a talaj színe alatt, a szárak belsejében történik.

Az összefurkált hajtások meggörbülnek, elszáradnak, csapadékos időjárás esetén elrothadnak. A narancslégy v. földközi-tengeri gyümölcslégy (Ceratitis capitata) nálunk csak szórványosan fordul elő, kártételét a kései őszibarackon észlelték.

Fehér nyüvei a gyümölcsben találhatók. Kívülről a gyümölcs egészségesnek látszik, de belül a magház körüli rész rothadt.

A zellerlégy (Acidia heraclei) szintén kerti kártevő.

Trypetidae - fúrólegyek