Kertészeti lexikon

Túlérzékenység hiperszenzibilitás, hiperszenzibilitás

Frissítve: 2019-09-10       Tagetes büdöske     Tulipán     Túlöntözés     Tűlevél     Tűrőképesség - tolerancia     Tűzelhalás

Túlérzékenység (hiperszenzibilitás). A növényi ellenállóságnak egyik esete.
Jellemzi az, hogy a kórokozók v. azok mérgeinek hatására a gazdanövény egyes sejtjei és szövetei elpusztulnak, mert ezeket mintegy áldozatul dobja oda, hogy bennük a kórokozók éhen és szomjan veszszenek, ill. toxinjaik ne terjedhessenek tovább.

A paraziták a túlérzékenység révén elszigetelődött szövetrészekben éhen pusztulnak (pl. vírusnekrózisok, rákálló burgonyafajták esetében).
Lehet amputatív és helyi (lokalizációs) jellegű, továbbá v. a kórokozó elpusztításával jár együtt v. azt csak korlátozza.
A hiperszenzitív mechanizmus megindulásakor főként klorogénsav felhalmozódása észlelhető, majd aktiválódnak a fenolokat oxidáló enzimek.
Emiatt a fenolok kinonokká alakulnak át.
A rezisztens fajtákban a redukáló anyagok elfogynak, s nem tudják megakadályoznia kinon-vegyületek felhalmozódását, így túlérzékenységi jelenség lép fel.

Túlérzékenység hiperszenzibilitás - hiperszenzibilitás