Túlöntözés

Frissítve: 2021-07-13  

Túlöntözés az olyan helytelen öntözési eljárás, amikor nemcsak a szükségesnél több vizet adagolunk a talaj, ill, növény számára, hanem a fölös mennyiségű vízzel rontjuk a növény fejlődési v. éppenséggel életfeltételeit.

A túlöntözés következtében a talajban a víz és a levegő aránya tartósan eltolódik, a növény- és talajélethez szükséges levegő, ill. Oxigén hiánya akadályozza a növény életfolyamatait, a növény fejlődése megakad, tartósabb levegőhiány esetén pedig el is pusztul.

A növények különböző módon reagálnak a túlöntözésre.
Legtöbbjük sárgulni kezd, a káposztafélék levelein antociános színeződés lép fel, majd - a tartós szárazság hatásához hasonlóan - lehullatják alsó leveleiket. Az egyes növényfajták érzékenysége nagymértékben függ a növény fejlődési szakaszától és a hőmérsékleti viszonyoktól.

A túlöntözés annál veszélyesebb, minél kisebb a növény és minél lassabban tudja a talajból a felesleges vizet elpárologtatni, tehát minél tovább marad a talaj levegőtlen állapotban. Minél kötöttebb a talaj és minél magasabb a talajvíz szintje, annál nagyobb a növények túlöntözésének veszélye. túlöntözésről beszélhetünk abban az értelemben is, amikor a táblára nagy mennyiségben adagolt öntözővíz a talajvíz szintjét kedvezőtlen mértékben megemeli.

Ez a talaj túlöntözése. Mindkét féle túlöntözés elkerülhető, ha az öntözéssel kiadagolandó víz mennyiségét és az öntözés módját a talaj víztartalmának, fizikai és kémiai sajátosságainak, a talajvíz szintjének és a növények statikai vízigényének figyelembevételével állapítjuk meg.

Túlöntözés