Kertészeti lexikon

 • Saláta gyökértetű

  Saláta-gyökértetű (Pemphigus bursarius) a nyárfa levélnyelés okoz sokszor mogyorónagyságú zacskó-gubacsot. A szárnyas egyedek kora nyáron saláta, cikória, csorbóka gyökerén alapítanak szűznemzéssel kolóniákat, ahol az elszaporodó Saláta gyökértetű-k sokszor károkat is okoznak.
 • Solanum - Csucsor, ebszőlő

  Solanum (Solanaceae). Solanum capsicastrum. Hazája D-Amerika. Lándzsás, fényes zöld levelű, hidegházi félecserje. Virágai fehérek, bogyótermése piros. Magvetéssel szaporítjuk. A növényeket nyáron kiültetve tűző napon neveljük fel, ősszel ültetjük cserépbe és begyökeresedés után értékesítjük. termései soká díszítenek.
 • Renaissance kert Renaissance kert. A XIV. sz. elején kialakuló humanista szellem képviselői feltámasztották a római házikeri-kultúrát is, s középkori hagyományokkal bővítve, az épületekkel szoros architektonikus egységben megoldott méretű felületdekorációvá tették.
 • Periodicitás

  Periodicitás (szakaszosság). Némely életjelenségnek bizonyos időközönkénti ismétlődése (pl. ivarzás, virágzás, súlygyarapodás stb.).
 • Orvosi angelika

  Orvosi angelika (angelika, angyelika, Angelica archangelica). Európa északi vidékein és a havasok közt honos. Sokfelé, így nálunk is termesztik. Magasra növő, erőteljes fejlődésű, kétéves növény. Gyökere répaszerű, levelei nagyok, levéllemezei kétszer szárnyaltak
 • Kertművészeti kompozíció

  Kertművészeti kompozíció. Az a művészeti munka, amellyel a kert részeit, részleteit, a kerti kép elemeit elrendezzük, szerves egésszé fűzzük össze. A Kertművészeti kompozíció-ban nagy jelentősége van a kertben álló építménynek, az épületnek is; sok esetben ez a kiindulópontja a Kertművészeti kompozíció-nak, s annak jellegét meghatározza, legalábbis közvetlen környezetére vonatkozólag.
 • Kilúgozott szikesek

  A szikes talajok nagy részénél, különösen a szolonyeceknél az oldható sók, a szénsavas mész és egyéb anyagok a felső szintekben kisebb mennyiségben fordulnak elő, mint egyes alsóbb szintekben. Ilyen alapon nevezzük ezeket kilúgozott szikeseknek.
 • Phototaxia

  Phototaxia (phototaxis) némelyik mikroorganizmusnak olyan helyváltoztató mozgása, amelyet a fény irányít. Az Euglena pl. a fényforrás irányába úszik (poritív Phototaxia). A jelenség vizsgálatakor kiderült, hogy valahányszor árnyékot vet a színes "szemfolt" a sejtből kinyúló ostor ...
 • Koelreuteria, Csörgőfa

  Koelreuteria Laxm. Csörgőfa, Sapindaceae.Lombhullató fák, szórt állású, páratlanul v. kétszer szárnyalt levelekkel. Sárga virágaik végálló bugában nyílnak. Termésük felfújt tok.
 • Parkosítás

  A Parkosítás célja városban vagy épület mellett a levegő tisztítása, üdülési, pihenési lehetőségek megteremtése és a város ill. a környezet szépségének fokozása. A parkok tervezésekor figyelembe veszik a táj természeti adottságait, a domborzati és a meteorológiai viszonyokat.
 • Ammónia

  (NH3) színtelen, átható szagú, könnyezésre ingerlő gáz, sűrűsége fél akkora, mint a levegőé.
 • Pezsgőbor

  Pezsgőbor (Vin de Champagne, e. vert dö sampány) olyan szénsavdús bor, melyben a szénsav a könnyű, vékony, üde, savanyú, előzően kikezelt alapborhoz hozzáadott cukorból alkoholos erjedés útján képződött s melyet a borban visszafojtottak. Pezsgőbor készítése. A Pezsgőbor-hoz hasonló italok készítése igen régi keletű
 • Kórtünet

  Kórtünet (szimptóma). Minden növénybetegség rendszerint jellemző v. nem jellemző, de látható külsó tünetekkel árulja el magát. A betegséget kísérő külső elváltozást hívjuk kórtünetnek.
 • Lágy szár

  Lágy szár egyéves, kevéssé fásodott növények áttelelésre alkalmatlan szára. A szalmaszár (calmus) a pázsitfűfélékre jellemző szár, mely belül rendszerint üres, erősen csomós, s szártagjai az alaptól a csúcsig fokozatosan hosszabbodnak ...
 • Inda

    - sarmentum. Heverő kapaszkodó, hosszú szártagú hajtás, melynek csomóiból vegetatív szaporodásra alkalmas gyökeres hajtások fejlődnek. Az Inda a növény vegetatív szaporodó szerve.
 • Császárkörte

  - Császárkörte. Származása ismeretlen. A pomológiai munkák megegyeznek abban, hogy az egyik legrégibb körtefajta. Már a rómaiak előtt is ismerték Sementinum néven.