Főtt tyúk - Csirke receptek

FŐTT TYÚK, Hozzávalók:

1,5 kg-os tyúk,
50 dkg marhacsont,
3 sárga és fehérrépa,
1 póréhagyma,
egy fél zeller,
karalábé és kelkáposzta,
só, bors, köménymag, babérlevél.
Főtt tyúk elkészítése :
A tyúkról az aprólékot vágjuk le, és a két combcsontot kössük össze, hogy ne legyen formátlan főzés közben.
Egy jókora cseréptál vagy fazék aljára fektessük le a csontokat, erre jön a tyúk; rakjuk körül az aprólékkal, és tegyük rá a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, póréhagymát, zellert, karalábét és kelt.
Az egészet öntsük le annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, dobjunk bele egy kiskanál köménymagot, 5 szem borsot, egy körömnyi babérlevelet és sót,
Fedjük le, a fedőt vízzel kevert liszttel tapasszuk a fazékra, majd kis lángon kb. egy óra hosszat főzzük (a tyúk korához mérjük az időt).
Közben egy kevés reszelt sárgarépát egy csöpp vajban pirítsunk meg, és ha a tyúk megfőtt, azt is adjuk a leveshez, gyönyörű aranyszínt kap tőle.
Először csészében tálaljuk az átszűrt levest, majd a tyúkot a kifőtt zöldfélékkel körülrakva és ecetes tormával, apró uborkával vagy tormamártással körítve.