Vízkultúra

Frissítve: 2023-09-24

Vízkultúra. Növényeink rögzítésének és táplálásának e módja - a föld
nélküli nevelés - napjainkban mind jobban terjed.

A vízkultúra lényege, hogy a növényt föld helyett szerves anyagtól mentes kavicsba, kőtörmelékbe ültetik, s lágy vízben oldott vagy hígított tápoldattal öntözik. E célra jól beválnak - a már nálunk is kapható-kettős, ún. hidropóniás cserepek.

A belső cserép azonos a hagyományos cseréppel azzal a különbséggel, hogy a felső részük peremes, s ez különböző színűre festett.

Ebbe ültetjük a növényt egy gondolattal mélyebben a szokásosnál.

A külső cserép mázas, s olyan méretű, hogy a belső edényt a pereménél fogva tartsa, így a két cserép alja között néhány cm-es hézag marad a tápoldat számára.

A külső cserepet félig töltjük a tápoldattal, amit - a párologtatás és a gyökerek felvétele folytán - kb. 2-3 hét múlva tiszta vízzel, majd ugyanennyi idő után ismét tápoldattal kell feltöltenünk.
Ezt a váltakozó adagolást két hónapig folytathatjuk, majd a tápoldatot teljesen kicseréljük.

A legjobb, ha fiatal, de már gyökeres növényt (lehetőleg vízkultúrában tartott anyanövényről szaporítottat) nevelünk tápoldatban. Amennyiben földbe ültetett növényeknél akarunk vízkultúrára áttérni, az átültetésre késő tavasszal kerüljön sor.

A gyökerekről a földet langyos (nem meleg) vízzel teljesen lemossuk. Az esetleges beteg gyökérrészeket éles késsel fél vagy egy cm-es egészséges darabbal együtt levágjuk, s csak ezután ültetjük a steril közegbe.

Hazánkban az üzemi kísérletek komoly eredményeket mutatnak. Nálunk szobai kultúrák számára a Wopil tápsót forgalmazzák.

A használati utasításban megjelöltnél töményebb oldattól a növény elpusztulhat.

Vízkultúrában eredményesen nevelhetők a vastagabb gyökerű növények, így az összes Sansevieria- és Philodendron- faj, a Monstera, Dracaena, Fatsia, Dieffenbachia, Aglaonema, Scindapsus, Chlorophytum, Ficus, Hedera stb.

A kavicsba ültetett, hidropóniásan nevelt növény ritkábban igényel kezelést, mint a hagyományosan tartott, és kevesebb szeméttel is jár levágjuk, s csak ezután ültetjük a steril közegbe.

Sokan érdeklődnek a vízkultúra előnyéről, miért térünk át a földben nevelés hagyományos módjáról a hidropóniára?

Rövid a válasz: kevesebb munkát ad, hiszen csak kéthetenként kell öntöznünk vízzel vagy tápoldattal, valamint hosszabb távollét esetén sem gond a növények tartása.

Szobanövények >>>

Vízkultúra