Rák

Rák nemcsak gyümölcsfákon, hanem erdei fákon is előfordul. Lehet nyílt és zárt, mindkettő keletkezési feltétele azonban sérülés, némelykor csak szemmel alig látható kéregrepedés. Ebben telepedik meg a Nectriagalligena Bres. gomba.

A gomba növekedése szakaszos.
A fa védőkalluszt próbál fejleszteni, de a gomba ezt áttöri, majd ez a folyamat többször megismétlődik, és így a rákos seb koncentrikus rétegekkel mind nagyobb lesz. Leggyakoribb alma-, körte-, kajszi- és cseresznyefákon, és közismert egyes díszfák (Sophora) rákosodása hajlama is.

A sebek létrejötténél elsőrendű szerepe van a fagynak (fagyrepedések, fagylemezek), továbbá az állati kártételnek (vadkár, rovarrágás stb.) és a helytelen agrotechnikának (tárcsázás, metszés stb.).

A rákos fa életképessége csökkent, növekedése erélye visszaesik, és mentesítő beavatkozás nélkül előbb-utóbb el is pusztul. Védekezés: kerüljük a túlságosan kötött és rossz légjárhatóságú talajokat; a túlzott v. egyoldalú nitrogén-trágyázást; védjük a fák törzsét nyúlrágás ellen dróthálóval.

A már meglevő rákos sebet, daganatot mélyen kivágjuk az egészséges részbe terjedőleg, az eltávolított farészeket eltüzeljük, végül a sebet sebkezelésben részesítjük.

Méhek szerepe >>>
Méhek etetése

Rák