Cseresznye fajták - Érési idő, porzó fák

Cseresznyefa, cseresznye fajták

A cseresznye Olaszországtól Norvégiáig egyaránt jól termeszthető. Ennek ellenére az ökológiai adottságok apróbb eltérései döntően befolyásolhatják a termesztés sikerét. A cseresznye a téli hidegre nem érzékeny, az egészséges fák a -24 C-ot is károsodás nélkül elviselik.

Cseresznye fajták érési idő porzó fák. Germersdorfi Bigarreau Burlat Linda Katalin Hedelfingeni óriás Münchebergi korai Szomolyai fekete Van Vega sárga húsú Sunburst öntermékeny cseresznye.

Cseresznye fajták Cseresznyefa - Érési idő, porzó fákA télállóságot viszont ronthatja a fák hiányos tápanyag ellátottsága, a növényvédelem elhanyagolása miatt bekövetkező korai lombvesztés és a tenyészidőszak alatti tartós vízhiányból eredő kondíció romlás.

A cseresznyefa tenyészidőszak alatti fény és hőigénye mérsékeltebb, mint az őszibaracké, de a jó fény és hőviszonyok előnyét bizonyítja, hogy a legjobb termesztési eredményeket Olaszországban és Kaliforniában érik el.

Vízigénye közepes, jó vízgazdálkodású talajokon évi 500 - 600 mm csapadék mellett öntözés nélkül is eredményesen termeszthető.

Kiemelkedő a gyökérzet levegőigénye, amelyet azok a mélyrétegű, középkötött vályogtalajok elégítenek ki, ahol a vízzáró réteg legalább 2 méteres mélységben helyezkedik el.

A cseresznye az összes gyümölcsfaj közül legjobban szenved a talaj levegőtlenségétől.
Nagyon alacsony humusztartalmú talajokra nem érdemes cseresznyét telepíteni.

Hagyományos alanyokon (vadcseresznye vagy sajmeggy) a fajták 10-11 éves korban érik el a 4 - 6 méteres magasságot és 5 - 7 méteres szélességet.

Bigarreau Burlat cseresznye

Bigarreau Burlat cseresznye - Június első felében érik. Főként friss fogyasztásra és exportra való, de feldolgozásra is alkalmas.

Gyümölcse középnagy vagy nagy 5-6 gr.-os színe bordóspiros, keményhusú, kissé ropogós.

A cseresznyelégy még nem károsítja. Bőtermő. Elsősorban kézi betakarítás javasolt, de ipari célra gépi rázással szüretelhető.

Kevés metszést igényel. Az első jó minőségű a hazai és külföldi piacok áruival is versenyképes.

Bigarreau Burlat cseresznyefa porzói: Münchenbergi korai, Valerij Cskalov, Szomolyai fekete, Van cseresznye

Germersdorfi óriás cseresznye

Germersdorfi cseresznye

Germersdorfi óriás cseresznye - Németországból származik. Magyarországon 1903 óta van forgalomban.

Érési idő: Június vége. Friss fogyasztásra és befőtt gyártásra is kiváló. Nagy vagy igen nagy 6-12 gr. gyümölcse bordópiros színű, húsa igen kemény, ropogós, íze már piros színű állapotban is harmonikus édes-savas.

Ma már csak a szelektált klónok szaporíthatóak: Germersdorfi 1, -3, -45 . Mindhárom klón alkalmas a korai virágzású Pándy klónok megporzására.

Germersdorfi cseresznye porzói: Solymári gömbölyű, Van, Hedelfingeni óriás, Stella cseresznye

Linda cseresznye

Linda cseresznye

Linda cseresznyefa - Június közepétől a Germersdorfi óriás elött pár nappal érik, Termése sokáig a fán hagyható. Érési idő: június vége

Nagy (3-9 gr.), bordópiros színű, vállas gömb alakú, kocsánya hosszú.

Húsa igen kemény, ropogós, kiváló édes-savas ízű. Korán termőre fordul és igen bőtermő.

A Germersdorfi óriás értékét jóval felülmúló, annak részbeni helyettesítésére alkalmas, több felhasználási célra is kiváló árufajta.

Linda cseresznyefa porzói: Solymári gömbölyű, Germersdorfi cseresznye, Van, Hedelfingeni óriás, Katalin cseresznye, Stella cseresznye

Katalin cseresznye

Katalin cseresznye

Katalin cseresznyefa - A Germersdorfi óriás és a Podjebrád cseresznye fajták keresztezésével előállított új hazai fajta.

Brózik Sándor nemesítette. 1989 óta forgalmazható a fő árufajták között.

Érési idő: Július első hetében érik a Hedelfingeni óriás után pár nappal érik.

Friss fogyasztásra és feldolgozásra is kiváló. Nagy vagy igen nagy gyümölcse (6-11gr.) sötétbordóra színeződik, húsa kemény, ropogós, kellemesen édes-savas ízű.

Éretten a fán hosszú ideig megőrzi jó minőségét. Korán termőre fordul és igen bőven terem. Kézi és gépi betakarítésra is alkalmas. A kései érési csoport jelenlegi legjobb árufajtája.

Katalin cseresznyefa porzó fák: Margit cseresznye, Solymári gömbölyű, Linda cseresznye , Germersdorfi cseresznye, Van, Hedelfingeni óriás, Stella cseresznye

Hedelfingeni óriás cseresznye

Hedelfingeni óriás cseresznye - Németországból származik, ahol a legfontosabb cseresznye fajták egyike, de Franciaországban is jelentős. Magyarországon is közismert, mert 1956 óta elsősorban pollenadónak telepítették az üzemekben.

Érési idő június vége - július eleje

A legkésőbbi fajták egyikeként június végén-július elején szüretelhető. Friss fogyasztásra és befőtt-gyártásra megfelel, de egyik célra sem a legjobb.Középnagy (4-7 g), megnyúlt szív alakú, feketéspirosra színeződő, kocsánya hosszú.

Húsa félkemény, nem ropogós, íze kezdetben eléggé kesernyés, éretten édes-savanykás, fűszeres zamattal. Csapadékos időjárásban repedésre hajlamos.

Erős növekedésű, ágrendszere laza, lecsüngő. Sűrű viszonylag vékony gallyzattal teli koronát nevel.

Korona habitusa és puha gyümölcshúsa miatt gépi betakarításra nem alkalmas. Tápanyag- és vízellátásra igényes.

Hedelfingeni óriás cseresznye porzó fák: Margit cseresznye, Solymári gömbölyű, Germersdorfi óriás cseresznye, Van cseresznye, Katalin cseresznye, Stella cseresznye

Margit cseresznye

A GyDKFV Érdi Állomásán, a Germersdolfi óriás szabadmegporzású magoncaiból Brózik Sándor szelektálta. 1987-ben minősítették. Jelenleg a válassztékbővítő fajták között szerepel.

Érési idő: Június második hetében érik, friss fogyasztásra, exportra és befőtt készítésére egyaránt alkalmas.

A Margit cseresznye mérete nagy (6-8 g), alakja széles gömbölyded, színe bordópiros, kocsánya középhosszú. A Germersdorfi óriás-éhoz hasonlóan ropogós, szilárd húsú, kellemesen édes-savas, kiváló minőségű.

Középerős növekedésű, koronája gömb alakú és közepesen sűrű.

Nemesítője közepes termőképességűnek jellemzi, az OMMI adatai szerint a Margit termőképessége 20-25%-kal elmarad a Germersdorfi óriástól.

Kézi és gépi betakarításra is alkalmas, ezért bokor és kombinált korona egyaránt javasolható.

Margit cseresznye porzói: Solymári gömbölyű cseresznye, Germersdorfi, Van, Hedelfingen óriás, Stella

Münchebergi korai cseresznye

Németországban nemesítették ('Flamentiner' x 'Márki korai'), ahol az 50-es évek elején hozták forgalomba. Elterjedése nem jelentős. Hazánkban a választékbővítő fajták közé tartozik.

Érési ideje május közepe - vége

A legkorábbi primőr jellegű cseresznyefajtánk, csak házi friss fogyasztásra javasolható. Piacon nem versenyképes az import cseresznyékkel, s ipari feldolgozásra sem alkalmas.

Kicsi (3-5 g), gömb alakú, fényes bordópiros, kocsánya rövid. Húsa puha, íze jellegtelen. Repedésre nem hajlamos. Erős növekedésű, szétterülő gömbkoronát nevel.

Korán fordul termőre és igen bőtermő. Házikerti telepítésre javasolható választékbővítő fajta.

porzó fák: Bigarreau Burlat, Valerij Cskalov, Szomolyai fekete cseresznye

Solymári gömbölyű cseresznye

Solymári gömbölyű cseresznyefa - Brózik Sándor a solymári termesztőtájban szelektálta. Hazai tájfajta. 1968 óta van forgalomban és még ma is fő árufajtaként szaporítható.

Érési idő: Június közepétől, a Germersdorfi ótiás előtt 1 héttel érik. Friss fogyasztásra javasolt, és befőtt-gyártásra is megfelel.

Gyümölcse nagy (5-9 g), szív alakú, bordópiros színű, középhosszú kocsányú.

Húsa ropogós, de nem túl kemény, ritkán reped, íze édes-savas. Minősége elmarad az újabb magyar hibridekétől.

Növekedési erélye erős, ágrendszere széthajló, koronája széles kúp alakú.

Bőtermő. Kézi és gépi betakarításra is alkalmas, elsősorban pollenadónak telepített árufajta volt, de ma már nem versenyképes az új fajtákkal, de a korai virágzású Pándy klónok mellé pollenadóként továbbra is telepíthető.

Jó porzói: Linda, Germersdorfi cseresznye, Van, Hedelfingeni, Stella cseresznye

Szomolyai fekete cseresznye

Szomolyai fekete cseresznye

Szomolyai fekete cseresznyefa - Az Egri fekete fajtakörből szelektált tájfajta. Kisebb arányban termesztett célfajta. A gyümölcsfajták nemzeti fajtajegyzékben a választékbővítő fajták közé tartozik.

Érési idő: Június első felében érő, elsősorban ipari fajta.

Kicsi (4-5 g), színe liláspiros, húsa félkemény, jellezetesen édes, sajátos zamatú gyümölcse révén a legízletesebb fajták közé sorolható. Kocsánya rövid.

Középerős növekedésű, közepesen feltörő ágrendszerű, sűrű, kúpós, gömb alakú koronát nevel.

Korán fordul termőre, és közepes vagy jó termőképességű. A cseresznyelégy még nem károsítja. Esős időben a megrepedt gyümölcsöket a monília fertőzheti.

Kézi szüretre és gépi betakarításra egyaránt alkalmas.Gyümölcsei szárazon válnak el a kocsánytól.

Választékbővítő fajta, de ipari céltermesztésre (hűtő-, cukrász-, lé- és szeszipari) áruültetvényekbe is javasolható. Szomolyai fekete csersznye

Szomolyai fekete cseresznyefa jó porzó fák: Münchenbergi korai, Bigarreau Burlat, Valerij Cskalov cseresznye

Valerij Cskalov cseresznye

A volt Szovjetunioból származik (1954). Az Érdi Gyümölcskutató és Fejlesztő Vállalat honosította. Hazánkban 1993-ban minősítették, s a fő árufajták közé tartozik.

Érési idő: Június első dekádjában kissé elhúzódóan erő, elsősorban friss fogyasztásra javasolható fajta.

Középnagy vagy nagy (5-6 g), kissé megnyúlt gömb alakú, éretten bordópiros színű, középhosszú kocsányú.

Húsa félkemény, nem ropogós, de kellemes ízű, kissé savas.

Repedésre kevésbé hajlamos. Középerős növekedésű, ritka koronájú, ágrendszere merev és termőkorban széthajló.

Korán fordul termőre, és kiemelkedően bőtermő. Kézi betakaratása javasolt. Elsősorban a Bigarreau Burlat fajta pollenadójának alkalmas, több menetben szedhető árufajta.

Valerij Cskalov cseresznye porzó fák: Münchenbergi korai, Bigarreau Burlat, Szomolyai fekete cseresznye

Van cseresznye

Van cseresznye

Van cseresznyefa - Az Eugéna császárnő szabad megporzású magonca. Kanadában nemesítették. Amerikában és Európában is elterjedt. Hazánkban 1976 óta forgalmazható, mint fő árufajta.

Érési idő: Június harmadik dekádjában, a Germersdorfi óriás klónjaival azonos időszakban érik. Friss fogyasztásra és ipari célra egyaránt javasolt.

Mérete változó - kicsi-, középnagy vagy nagy (4-8 g). Alakja lapított gömb, színe bordópiros, kocsánya igen rövid.

Húsa nagyon kemény és ropogós, íze édes-savas, gyakran kissé jellegtelen. Repedésre kevésbé hajlamos.

Középerős növekedésű, vázágai előbb feltörőek, majd szétállóak, koronája ritka, kúp alakú. Elsűrűsödésre és felkopaszodásra nem hajlamos.

Korán termőre fordul és igen bőtermő.

A vírusos aprógyümölcsüségre (little cherry) nagyon fogékony, amely nem csak a méretet, hanem az ízt is nagyon lerontja. Csapadékos évjáratban a monília károsíthatja a csomókban állló gyümölcseit.

Tápanyag- és vízellátásra igényes. Intenzív koronaformákra is alkalmas. Termőkorban alig igényel metszést. Géppel nagyon jól betakarítható, a sűrűn berakódott rövid kocsányú gyümölcsök kézzel viszont nehezen szedhetők.

Elsősorban porzófajtának javasolható, a technológiára igényes árufajta.

Van cseresznyefa porzói: Bigarreau Burlat, Margit, Solymári gömbölyű, Linda, Germersdorfi, Hedelfingeni óriás, Katalin, Stella cseresznye

Vega sárga húsú cseresznye

Vega sárga húsú cseresznye

Vega cseresznye - Kanadában a Vineland-i Intézetben (Ontario) állította elő G. H. Dickson, G. W. Eaton, C.D. Whitty és G. Tehrani. Kanadában 1967-ben vezették be. Külföldön eléggé ismert. Hazánkban 1976 óta forgalmazható, de még nem terjedt el.

Érési ideje Június közepén a Germersdorfi óriás előtt kb. 1 héttel érik.

Gyümölcse nagy (7g) , kissé lapított gömb alakú, világossárga alapszínét a napos oldalon piros márványozottság fedi.

Világos színe miatt a szedés és szállítás során könnyen foltosodhat. Húsa középkemény, ropogós, íze jellegzetesen savanykás, és zamatos. Kocsánya rövid. Repedésre nem hajlamos.

Középerős növekedésű, ágai feltörőek, koronája nem hajlamos elsűrűsödésre.

A Gelmersdorfi óriás- nál jobban termő, jó termőképességű és szedés után mielőbb fel kell dolgozni.

Választékbővítő kategóriában szerepel, de megfelelő igény esetén konzervipari ( befőtt) céltermesztésre áruültetvényekbe is javasolható.

Vega cseresznye porzói: Germersdorfi cseresznye, Hedelfingeni, Van cseresznye

Sunburst öntermékeny cseresznye

Sunburst öntermékeny cseresznye

Sunburst cseresznyefa gyümölcs

Kanadából (Summerland) származó fajta. OMMI megfigyelések szerint a Bigarreau Burlat után 10-15 nappal érik.

Gyümölcse nagy (18-30 mm), széles vállú, kerekded, éléknpiros, később sötétpiros, fényes felületű, húsa világospiros, bőlevű, kellemes édes-savas.

Esős időben repedésre hajlamos. Fája felálló, erős növekedésű , koronája szétterülő. Bőtermő.

Virágzása kései, Öntermékenyülő cseresznye fajta.

Carmen cseresznye

Carmen cseresznye

Carmen cseresznyefa - Középkorai érésű, hatalmas, nagy gyümölcsöket termő cseresznye fajta. Bőtermő fája gyenge, középerős növekedésű.

Porzó fája a Germersdorfi 3 fajta. A Bigarreau Burlat fajta után egy héttel érik.

Gyümölcse nagy 8-11 g tömegű, gömb alakú, fényes bordó színű, kemény húsállományú édes-savas ízű.
Fája gyenge vagy középerős növekedésű, kis koronát nevel. Carmen cseresznyefa


Államilag elismert cseresznye fajták:
Aida cseresznye - Alex - Carmen - Bigarreau Burlat cseresznye - Germersdorfi 45 - Germersdorfi 3 cseresznye - Hedelfingeni óriás cseresznye - Katalin cseresznye - Kavics - Kordia - Linda - Margit - Münchebergi korai - Paulus - Petrus - Rita cseresznye - Solymári gömbölyű - Sunburst - Stella cseresznyefa - Szomolyai fekete - Valerij Cskalov - Van cseresznye - Vega cseresznye - Vera