Kéreg

Kéreg a hajtásnak és a gyökérnek bőrszövete és központi hengere közötti, alapszövetből álló része. A gyökérben általában parenchymából épül fel, fő funkciója a raktározás.

A támasztó gyökerek kérgében jelentős mennyiségű szilárdító szövet alakulhat ki, pl. a Pandanus-nál. Egyes fajok gyökerének kérgében illó olaj, nyálka, tejnedv, Gyanta válik ki (pl. Valeriana officinalis, feketegyökér). A másodlagosan nem vastagodó növényeknél az elsődleges Kéreg a gyökér egész élettartama alatt megmarad.

Ahol a másodlagos vastagodás bekövetkezik, az elsődleges Kéreg viszonylag korán lepusztul (nyitvatermők, fás kétszikűek). A hajtásban igen különböző funkciók elvégzését szolgálja s ennek megfelelően változatos felépítésű.

A hajlító szilárdság érdekében a Kéreg-ben különböző szilárdító szövetek alakulnak meg: sarkos és lemezes collenchyma és scerelenchyma. Belsőbb sejtsorai raktároznak, illetve különféle anyagcseretermékeket, kristályokat, tejnedvet, gyantát, Illóolajat, csersavatlmoznak fel. Legbelsőbb sejtsorában keményítő válik ki.