Retek

Zöldségtermesztés

Retek (Raphanus sativus). A nyári és téli Retek a Raphanus raphanistrum-ból származik. Őshazája valószínűleg Elő-Ázsia.
A Retek termesztését az egyiptomiak, rómaiak és görögök már nagyon régen megkezdték.

Hazai termesztése szintén nagyon régi keletű. Lippai János a "Posoni kert" című munkájában a Retek melegágyi termesztését is leírta. Táplálkozási szempontból C-vitamin-tartalma a legértékesebb. A szabadföldön termesztett Retek C-vitamin-tartalma magasabb. Csípős ízét kéntartalmú allyl- és butyl-mustárolaj okozza. A hajtatott Retek tavaszi friss vitaminforrás. Táplálkozási jelentősége nem nagy, inkább étrendi hatása miatt keresik. Magját régebben kölönböző betegségek gyógyítására használták.

A nyári és téli reteknél répatest alakul ki, amelyben a gyökér és a szár egyaránt szerepel. A hónapos Retek szik alatti szára gyakran felreped. Egy-kétéves növény. Főgyökerű. A gyökér alakja változó, gumójának színe különböző. Levelének csúcsszelete mindig nagyobb, mint az oldalszeletek. Széle fogazott, felülete serteszőrös. Levélnyele húsos. Szárának hossza az 1 m-t is eléri. Virágai levéltelen fürtöt képeznek. termése 3-6 cm hosszú, fel nem nyíló becő. A mag alakja rendszerint tojás alakú. Ezermagsúlya 3-10 g. Csírázóképességét 4-5 évig megtartja.

A hónapos retek lomblevele kisebb, mint a nyári reteké. Egyes fajtacsoportjai a sziklevelek szőrözöttsége alapján különböztethető meg.

A Retek fajták tenyészidejük szerint - hónapos, nyári és téli Retek csoportba tartoznak. A nagyszámú hónapos Retek fajta a hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre alkalmas fajták csoportjába sorolható. A hajtatásra alkalmas hónapos retek fajták igen rövid (28-35 nap) tenyészidejűek, kis lombúak, kis gumójúak és korán pudvásodnak.

A korai szabadföldi termesztésre alkalmas fajták középhosszú (40-50 nap) tenyészidejűek, közepes lombozatúak, középnagy gumójúak és későbben pudvásodnak. A nyári Retek fajták erős, durva lombúak, nagy karószerű vagy csiga alakú gomójúak, a gumók csak későn, a magszárba induláskor pudvásodnak. Tenyészidejük 50-60 nap. A téli Retek fajták nem pudvásodnak, egész télen át eltarthatók.

Retek

Cékla termesztés     Sóska