Tejfölös tyúk

  • Frissítve: 2019-09-14  

TEJFÖLÖS TYÚK, Hozzávalók:

1 tyúk vagy kakas (kb. 1,5 kg),
1 dl olaj,
só, bors, rozmaring, szerecsendió,
1 kg burgonya,
4 dl tejföl,
5 dkg vaj,
2 tojás.

Tejfölös tyúk elkészítése :

A tyúkot feldaraboljuk, és megsózzuk, megborsozzuk.
Olajban hirtelen rózsaszínűre sütjük, majd kuktában rozmaringgal fűszerezve, egy kevés vízzel majdnem puhára pároljuk.

A burgonyát megtisztítjuk, felkarikázzuk, megsózzuk, és egy mélyebb tűzálló tálba tesszük.
Rárakjuk a húsdarabokat, s ráöntjük a pecsenyelevet is.

A tejfölt elkeverjük a tojások sárgájával, és egyenletesen ráöntjük.
A sütőben pároljuk tovább.

A burgonya a párolás alatt magába szívja a pecsenyelevet.
A tetejét pedig enyhén pirítsuk meg.

Ha túl gyorsan pirulna, tegyünk rá egy időre alufóliát, s csak utána hagyjuk megpirulni.

    Toledói csirke     Töltött bakonyi csirke     Töltött csirkecomb     Török csirke     Tűzdelt csirke     Vajas jércemellszelet almás fejes salátával     Zöldborsós csirkemell