Zöldségfélék Zöldségek - Fényigénye Vízigénye

zöldségfélék

Zöldségfélék zöldségek, zöldségfajok, konyhakerti növények, főzelékfélék.
A termesztett növények e gyüjtőnévvel, jelölt csoportjába a legkülönbözőbb családok növényei tartoznak.

A felhasznált növényi részek alapján a következő csoportosítás szokásos:

  • 1. - Káposztafélék: fejeskáposzta, vöröskáposzta, karfiol stb.
  • 2. - Gyök-gumósok: sárgarépa, petrezselyem, zeller stb.
  • 3. - Burgonyafélék (Csucsorfélék): paradicsom, paprika, tojásgyümölcs, burgonya.
  • 4. - Tökfélék: sárgadinnye, görögdinnye, uborka, spárgatök, sütőtök, laskatök.
  • 5. - Hüvelyesek: borsó, bab, Földimogyoró.
  • 6. - Hagymafélék: vörös-, fok-, póréHagymastb.
  • 7. - Csemegekukorica
  • 8. - Levélzöldségek: fejessaláta, spenót stb.
  • 9. Évelő Zöldségfélék: spárga, sóska, torma stb.
  • 10. Csiperke gomba

Zöldségfélék Zöldségek fényigénye

A Zöldségfélék fényigénye alapján csoportosíthatók hosszú vagy rövidnappalos, erős vagy gyenge fényigényű -ekre.

A hazai zöldségfélék reproduktív szerveiket hosszúnappalos körülmények között fejlesztik ki leggyorsabban, tehát mind hosszúnappalosak.
Csak a fogyasztásra kerülő vegetatív részek kifejlesztésére, ill. megtartására kell egyeseknek rövid, másoknak hosszú nappali megvilágítás.

A hajtató saláta pl. kései vetésben fejesedés nélkül magszárba megy, a kínai kel tavaszi vetés esetén fej nélkül magszárat fejleszt, nyár végi vetésnél fejet képez, de magszárat nem stb.

A zöldségek általában intenzív fényigényűek. A paradicsom, paprika gyenge fényben november-február között nem virágzik. A hajtató saláta a fényben szegény hónapokban nem fejesedik.

A zöldségek fényigényének ismerete különösen a hajtatásban fontos.Zöldségfélék hőigénye fajonként, fejlődési szakaszonként és a külső körülményektől függően más és más. A Zöldségek hőigény alapján két csoportba oszthatók:

1. Melegigényesek: általában 20 C° felett fejlődnek optimálisan. 0 C° alatt elfagynak: paradicsom, paprika, kobakosok, bab, földimogyoró, csemegekukorica.
2. Hidegtűrők: 13-19 C° között fejlődnek optimálisan és néhány fok hideget károsodás nélkül kibírnak: Káposztafélék, gyök-és gumós zöldségnövények, borsó, hagymafélék, levélzöldségek. A vetési, ill. ültetési időpontot legtöbbször a hidegtűrő-képesség határozza meg (májusi fagyok, korai fagyok).

Zöldségek vízigénye

Zöldségek vízigénye gyökerük vízfelvevő és levélzetük párologtató képességétől függ.
A vízfelvétel és vízfelhasználás szerint a zöldségfélék négy csoportba oszthatók: 1. Jó vízfelvevő és a vizet intenzíven fogyasztó növények. Jellemzőjük: erős, sűrű, mélyen lehatoló gyökér és fejlett levélzet pl. cékla. Öntözést meghálálják.

2. Jó vízfelvevő és vizet gazdaságosan felhasználó növények. Ezek a párologtatást csökkenteni tudják. Ilyen növények: sárgarépa, petrezselyem, paradicsom. Ezek öntözést általában nem kívánnak.
3. Rossz vízfelvevő és a vizet intenzíven fogyasztó növények. Gyökérrendszerük kicsi, levelük sok vizet párologtat. Ebbe a csoportba tartoznak a káposztafélék, uborka, paprika, saláta stb.
4. Gyenge vízfelvevő és a vizet korlátozott mennyiségben fogyasztó növények. Ezeknek a gyökérrendszere ritka, lassú növésű és rövid. Ilyen a hagyma.