Zöldoltás - Szőlő oltási mód

Zöldoltás. - 1. Szőlő, magyar oltás. Magyar eredetű szőlő oltási mód. Május közepétől június közepéig, a fásodás kezdete előtt végezhető, mikor a hajtás már rugalmas tapintású és a bélszövet még zöld.

Legjobb borús időben oltani. Száraz időben a déli órákban ne oltsunk, mert a metszlapok gyorsan kiszáradnak.

Az oltóhajtást frissen szedjük, az idős leveleket, vitorlát eltávolítjuk róla, és felhasználásig vízzel telt edénybe állítjuk.

Az alanyhajtást a csonkázási magasság közelében visszavágjuk.

Különböző zöldoltás módokat ismerünk :
Czeiner-féle oltás, Baranyai zöldoltás, Hosszúcsapos zöldoltás, Ízközben párosítás.

Az oltást éles késsel végezzük, amelyet minden vágás után megtörlünk, mert a képződő fekete, csersavas vasvegyületű bevonat gátolja a forradást.

Pamutfonállal vagy gumiszalaggal kötözünk ( Oltógumi). Újabban PVC-csővel (Leskó-féle oltás, Csöves oltás) szorítjuk össze: Oltóhajtásnak egy v. két ízköz hosszúságú, csumás nóduszú hajtást használunk.

Az oltóhajtáson két levélhosszúságú hónaljhajtás legyen. Forradás után ez a hónaljhajtás nő tovább, és érik be.

Ősszel a zöldoltást ledöntjük. Ez a következő évben már hoz is egy-két fürtöt. Ha egy tőkén több zöldoltást készítünk, a feleslegeseket levágjuk és eliskolázzuk. Ez a sima zöldoltvány.

Régebben rendszeresen készítettek így oltványokat. Hátránya, hogy igen költséges eljárás.

Hegyalján szokás, hogy először vadat telepítenek, majd Zöldoltással átoltják és ledöntik. A zöldoltással készült oltványok jobban összeforrnak, mint a fásoltással készültek. Az ilyen tőkék hosszabb életűek.

A felsoroltakon kívül ismeretes még a zöld oldalnyelvezés, a Láczay-féle zöldoltás v. fordított nyergezés, a zöldre fásoltás és a fásra zöldoltás.

2. faiskola. A törzses ribiszke és köszméte fácskákat Ribes aureum alanyra zöldoltással szoktuk koronában oltani. Az alany és oltóvessző állománya torzsás legyen vagyis meghajlítva ne pattanjon hanem rostosan törjön - vagyis amikor fás szövete éppen kezd kialakulni.

Oldalékezéssel vagy hasítékoltással oltjuk. Pamutszállal kötözzük. Oltóviaszt nem használunk, viszont a szabadföldi oltásokat rácsavart zöld levéllel vagy papírsüveggel árnyékoljuk. Növényházban télen is végezhetünk zöldoltást, többnyire hasítékoltással (pl. Clematis).

    kajszi gutaütés     komló     őszi szőlőoltás     szárított szőlő     fayette őszibarack

Növények szaporítása

Oltás, oltási módok