Zöldoltás - Szőlő oltási mód

  • 2023-12-17

Zöldoltás. - 1. Szőlő, magyar oltás. Magyar eredetű szőlő oltási mód. Május közepétől június közepéig, a fásodás kezdete előtt végezhető, mikor a hajtás már rugalmas tapintású és a bélszövet még zöld.

Legjobb borús időben oltani. Száraz időben a déli órákban ne oltsunk, mert a metszlapok gyorsan kiszáradnak.

Az oltóhajtást frissen szedjük, az idős leveleket, vitorlát eltávolítjuk róla, és felhasználásig vízzel telt edénybe állítjuk.

Az alanyhajtást a csonkázási magasság közelében visszavágjuk.

Különböző zöldoltás módokat ismerünk :
Czeiner-féle oltás, Baranyai zöldoltás, Hosszúcsapos zöldoltás, Ízközben párosítás.

Az oltást éles késsel végezzük, amelyet minden vágás után megtörlünk, mert a képződő fekete, csersavas vasvegyületű bevonat gátolja a forradást.

Pamutfonállal vagy gumiszalaggal kötözünk ( Oltógumi). Újabban PVC-csővel (Leskó-féle oltás, Csöves oltás) szorítjuk össze: Oltóhajtásnak egy v. két ízköz hosszúságú, csumás nóduszú hajtást használunk.

Az oltóhajtáson két levélhosszúságú hónaljhajtás legyen. Forradás után ez a hónaljhajtás nő tovább, és érik be.

Ősszel a zöldoltást ledöntjük. Ez a következő évben már hoz is egy-két fürtöt. Ha egy tőkén több zöldoltást készítünk, a feleslegeseket levágjuk és eliskolázzuk. Ez a sima zöldoltvány.

Régebben rendszeresen készítettek így oltványokat. Hátránya, hogy igen költséges eljárás.

Hegyalján szokás, hogy először vadat telepítenek, majd Zöldoltással átoltják és ledöntik. A zöldoltással készült oltványok jobban összeforrnak, mint a fásoltással készültek. Az ilyen tőkék hosszabb életűek.

A felsoroltakon kívül ismeretes még a zöld oldalnyelvezés, a Láczay-féle zöldoltás v. fordított nyergezés, a zöldre fásoltás és a fásra zöldoltás.

2. faiskola. A törzses ribiszke és köszméte fácskákat Ribes aureum alanyra zöldoltással szoktuk koronában oltani. Az alany és oltóvessző állománya torzsás legyen vagyis meghajlítva ne pattanjon hanem rostosan törjön - vagyis amikor fás szövete éppen kezd kialakulni.

Oldalékezéssel vagy hasítékoltással oltjuk. Pamutszállal kötözzük. Oltóviaszt nem használunk, viszont a szabadföldi oltásokat rácsavart zöld levéllel vagy papírsüveggel árnyékoljuk. Növényházban télen is végezhetünk zöldoltást, többnyire hasítékoltással (pl. Clematis).

Növények szaporítása

Oltás, oltási módok