Kétszárnyúak

Kétszárnyúak Diptera a rovarok egyik rendjét alkotják.

Jellemzőjük, hogy a többi szárnyas rovartól eltérően csak egy pár kártyás szárnyuk van. A szárnyak mögött, a hátsó szárnynak megfelelő helyen kis nyúlvány: a rezgő v. billér található. Azok a rovarok tartoznak ide, melyeket a mindennapi életben szúnyogoknak, legyeknek, muslicáknak nevezünk.

A kétszárnyúak szájszervei páratlan szívóvá alakultak át. Ez néha hosszú, tűszerű (szúnyogok), v. rövid és a vége korongosan kiszélesedik (legyek). A csáp alakulás szempontjából is két csoportra osztjuk a kétszárnyúakat. A szúnyogalkatúak csápja legalább hat, de rendszerint sokkal több ízból áll, míg a légyalkatúak csápja rövid, három ízű.

Torgyűrűik egymással összeforrtak. Összetett szemeik nagyok és jól fejlettek. Néhány fajnál a fejtetőn pontszemeket is találunk. A fejen és hátlemezen serték ülnek, melyek az egyes fajokra jellemzóek. Lábuk mérsékelten v. nagyon hosszú, lábfejük végén két karom s a karmok alatt mindkét oldalon egy-egy tapadókorong (pulvilla) van. Ezek között még gyakran egy lapát v. serte alakú függelék (empodium) is található.

Teljes átalakulással fejlődnek, vagyis a kifejlett alakot lárva- és bábállapot előzi meg. Bábjuk múmia v. tonnabáb. Változatos életmódot folytatnak. Sok fajuk nedvességkedvelő, vizek közelében él, sőt lárvái vízben fejlődnek. Mások rothadó anyagokba, ürülékbe rakják petéiket.

Vannak köztük paraziták, ragadozók, sőt viráglátogatók is. A kifejlett alakok egy része vért szív. Mások rövid szívókájukból oldószert bocsátanak szilárd tápanyagok felületére, s az így feloldott tápanyaggal táplálkoznak.

A kétszárnyúak az ember szempontjából a legfontosabb rovarcsoport. Több Betegségterjesztő van köztük (maláriaszúnyog, házilégy). Mások mezőgazdasági kártevők, de hasznos fajaik is vannak (Fürkészlegyek).
A rendet három csoportra osztjuk: bábtojó legyekre, szúnyogokra és legyekre.