Citromsav

citromsav

Frissítve: 2023-12-22  

    Coli baktérium

Citromsav (acidum, citricum) színtelen, kristályos vegyület. Az éretlen citromban nagy mennyiségben találjuk. A növényvilágban igen elterjedt. Sói a citrátok.

Könnyen átalakul izocitromsavvá, melynek molekulájában a hidroxil csoport a carboxil melletti szénatomra kapcsolódik. Mind a citromsav, mind az izocitromsav a sejtlégzés folyamatának igen fontos közbenső terméke.

Kis mennyiségben a must alkotórésze, innen kerül a borokba. baktériumok megtámadhatják és teljesen elbonthatják, főleg ecetsavra. A borokban kevés citromsav van; 0-0,5g/l.

Citromsav - Pallas lexikon

Citromsav (oxytricarballylsav). Három bázisu organikus sav;

E savat kristályos állapotban Scheele állította először elő 1784., azonban a borkősavtól már 1776. Retzius megkülönböztette.
A citromsav szabad állapotban vagy kálium, illetőleg kalcium só alakjában számos savanyú gyümölcsben előfordul, többnyire kevés borkősav és almasav társaságában.

Szabad Citromsav van a ribizkében, egresben, vörösberkenyében, cseresznyében, málnában, szamócában, szederben, tamarindában; különösen a citrom különféle fajtái bővelkednek benne. Kálium és kalcium sóját számos növény levelében, kérgében és gyökerében találták.

Előállítására a félig érett citrom levét használják, amely 6-7% szabad citromsavat tartalmaz.

A citrom levét termelési helyén (Olaszország, Szicilia, Spanyolország) nem igen dolgozzák fel, hanem besürített állapotban bocsátják kereskedésbe; a Citromsav-at belőle Német-, Angol és Franciaországban készítik.

A citrom levét előbb tojásfehérével derítik, azután kalcium karbonáttal és kalcium hidroxiddal telítik. A forraláskor a különben hideg vizben oldható kalciumcitrát dús fehér csapadék alakjában leválik.

A csapadékot még azon forrón a folyadéktól elválasztják, forró vizzel kimossák és centrifugális gépekben megszikkasztják. Az igy kapott kalciumcitrátot azután alkalmas keverőgépekben, amelyek ólommal vannak bevonva, hig kénsavval melegen elbontják.
Az oldhatatlan kalciumszulfátról leszürt Citromsav oldatot eleinte szabad tüzön, utóbb vakuum-készülékekben erősen besüritik és kikristályosodó, még tisztátalan citromsavat vizből ujból átkristályosítva megtisztítják.

A citromsavat összetevés (synthesis) utján is előállították, úgy hogy szerkezeti képlete biztonsággal ismeretes.

A Citromsav vizből kristályosítva szintelen, átlátszó rombos prizmákból áll, melyek fajsúlya 1,617 és 1 mol. kristályvizet tartalmaznak. Enyhe melegen kristályvizéből veszít, 100°-on teljesen vizmentessé válik.

A kristályos Citromsav 100°-on megolvad, a kristály vizmentes 155° körül. Vizben igen könnyen oldódik (3/4 s. r.-ben); oldata kellemes savanyu izű és savanyu kémhatású. Borszeszben is igen könnyen oldódik (1 s. r. 90%-ban), éterben kevéssé. Hevítéskor bomlik; igy 170°-ra felhevítve, vizvesztés folytán akonitsav keletkezik; még magasabb hőmérséken széndioxid távozik, itakonsav, citrakonsav és ezeknek anhidridjei keletkeznek.

Tömény Kénsav hidegen szintelenül oldja; de felmelegítéskor az oldat megbarnul.

Salétromsav melegen oldja és sóskasav és ecetsav keletkezik. Vizes oldata könnyen megpenészedik. Reakciói: ólomacetát oldattól fehér csapadék (ólomcitrát keletkezik, mely ammoniában és alkali citrátokban könnyen feloldódik.

A citromsav vizes oldata mészvizzel túltelítve átlátszó marad, mert a képződő kalciumcitrát hideg vizben oldódik, de a folyadékot felforralva, fehér csapadék keletkezik, mely hosszabb ideig tartó forralás után kristályossá válik. E csapadék a forró vizben nehezen oldható kalciumcitrát.

Hirtelen felhevítve megszenesedés közben szúrós szagot terjeszt, amely azonban a borkősav égetett cukorhoz hasonló szagától feltünően különbözik.