Almatorta - Torta receptek

Hozzávalók:
25 dkg liszt,
15 dkg margarin,
5 dkg cukor,
1/2 dl tejföl,
1 tojás sárgája,
egy fél citrom;
töltelék:
1 kg alma,
10 dkg cukor,
5 dkg dió vagy mandula,
1 evőkanál rum,
barack lekvár.
Almatorta elkészítése:
A lisztből, a margarinból, a cukorral, a tejföllel, egy fél citrom levével, a tojássárgájával omlós tésztát gyúrunk. Kinyújtva, három részre osztjuk.
Az első harmadot a sütőforma aljába tesszük, és megkenjük baracklekvárral.
A tészta második harmadával kibéleljük a sütőforma oldalát.
A baracklekvár tetejére halmozzuk a tölteléket.
Töltelék:
az almából víz nélkül, cukorral, almapürét készítünk.
Ha a püré kész, belekeverjük a rumot, a darált mandulát vagy diót (ha mandulával készítjük, akkor darálás előtt hámozzuk meg).,
A töltelék tetejét ismét megkenjük egy réteg baracklekvárral, és erre tesszük a harmadik rész tésztát (ez lesz a torta fedőlapja).
Megkenjük tojássárgájával, meghintjük cukrozott darált dióval (vagy mandulával).
Megsütjük, és hidegen kínáljuk, tortaformára szeletelve.

   Almás piskóta    Angol kalács    Angol rudacska    Aprósütemény    Aranygaluska    Barackos lepény