Kertészeti lexikon

Parásodás

A parásodás az a folyamat, amelynek során a sejtek sejtfalanyaga vízhatlan, zsírsavakban igen gazdag szuberin-sejtfallá alakul. A parásodás jelentkezhet pataszemölcsök (lenticellák) alakjában a Hajtásokon, vesszőkön, gyümölcsökön és, mint parakéreg, a fás részeken. Fajtára jellemző bélyegként értékelhető.

Gyakori ezenkívül a mechanikai és kémiai behatások sérülési helyein a fás részeken és gyümölcsökön, ahol mint sebelzáró szövet jelentkezik.

Az alma, körte gyümölcsein védekező anyagok perzselése v. kártevők rágása következtében keletkezett parásodás a gyümölcs értékét rontja. Egyes alma- és körtefajták, mint pl. a Parker pepin, Bosc kobak egész felületükön, a Kanadai renet és Serres Olivér rendesen részben patásodott felületűek.


Kapcsolódó oldalak