Növényi festékek

Frissítve: 2019-09-08     Növényi hormonok     Növényi olajok

Növényi festékek. Élettani szempontból legjelentősebbek az asszimilációban résztvevő zöld színtestek (kloroplasztiszok) zöld színanyagai, a kékeszöld színű klorofill a, és a világosabb zöld színű Klorofill b.

E festékanyagokat sárga-veres színanyagok: a karotinoidák kísérik. Mintegy 50-féle karotinoida ismeretes.

Leggyakoribbak a narancssárga karotin (Daucus carota), a vöröses színű kapszantin (Capsicum annuum és a vörös licopin (Solanum Iycopersicum).

A xantofill a virágszirmokban, a termésfalban gyakori, pl. a zeaxantin a Zea mays szemtermésének sárga színét adja.

Egyes moszatok kloroplasztiszai más színűek. Ezekben a Klorofill kisebb-nagyobb mennyiségben megtalálható, de színét más színanyagok fedik.

A kékmoszatoknál a kék színű fikocián (phycocyan) és néha a piros fikoeritrin (phycoerithrin) található.

A barnamoszatok plasztiszai fukoxantint (fucoxanthint) vagy fikofeint (phycophaein) tartalmaznak.

A vörösmoszatok színtesteiben a klorofill mellett vörösibolyás színanyag, a fikoeritrin található.

Az élő színtestek színanyagain kívül a növényi sejtekben egyéb más, anyagcseretermékként keletkezett színanyagok is előfordulnak, melyek v. a sejtfalat színezik v, a vakuolumokban gyűlnek meg.

A fafestő (xilokróm = xylochrom v. flobafén = phlobaphen) anyagok idős fás sejtfalak jellemző színét adják, pl, az ébenfa fája sötétbarna, a mahagónié vörös, a szantálfáé szintén vörös. Ilyen színanyagok a magvak, ill. termések fás héjában is előfordulnak pl, a barna v. fekete fitomelánok (phytomelan), pl. a napraforgó termésének sejtfalában.

A sejtnedvben oldott színanyagok az anthocyanok. Virágszirmok, levelek, termések falában gyakoriak. Színük a kék, Ibolya és piros mindenféle árnyalatában és átmenetében változhat a sejtnedv kémhatása szerint.

Savanyú közegben az anthocyanok vörösek, közömbös kémhatás mellett lilás színűek, gyengén lúgos közegben pedig kékek.

A sejtnedv kémhatása szerint a növényi rész színe is megváltozhat, pl. a Hydrangea virágának piros színe a talajba vitt timsótól kékre változik. Jelentőségük a kertészetben igen nagy.

Anthocyan festi a vöröskáposzta, a cékla és a dísznövények vöröslevelű változatának levelét v, más részét.

Az anthocyanokkal rokon anyagok a flavonok v. anthochlorok, melyek pl. sok Composita virágának és a citrom termésének színét adják.

növényi festékek, zöld színtestek, kékmoszatok, vörösmoszatok, klorofill

Növényi festékek