Metán baktériumok

Metán baktériumok. A metánképzésben illetve a metán lebontásában szerepet játszó baktériumok összefoglaló elnevezése. A Methanobacterium soehngenii szerves savak fermentálásakor metánt és széndioxidot képez. A Metán baktériumok omelianskii pedig széndioxidból képez metánt. A metánt viszont a Methanomonas methanica széndioxiddá és vízzé oxidálja.

Metán - Pallas lexikon

Metán (methan), metilhidrogén, mocsárgáz. Igen fontos szénhidrogén-vegyület, az u.n. paraffin-sorozat első tagja.
A Metán ez idő szerint a szén és hidrogénből álló vegyületek között a legegyszerübb, képlete CH4. A természetben igen el van terjedve, nagyobb mennyiségben egyes kőszénbányák üregeiben (80-96%) és a pennsylvaniai petroleumforrásokból kitóduló gázokban (60-90%) található.

A persák szent tüze Bakuban nem egyéb mint a föld alől kitóduló, égő Metán.

Csekély mennyiségben néhány ásványvizben (Herkulesfürdő), a gyomor gázaiban és a házi állatok kilehelt levegőjében is előfordul.

A Metán nagyon sokféle módon képződik, igy különösen a növények rothadásakor, ha az a levegő kizárása és viz jelenlétében történik.

Az álló vizek és mocsarak fenekét ellepő iszap felzavarásakor feltóduló gáz jelentékeny mennyiségü Metán-t tartalmaz. Képződik továbbá igen sok szerves anyag (fa, kőszén, stb.) száraz lepárlásakor, ezért a világító gáznak sohasem hiányzó alkatrésze. Szintetikus úton először Berthelot állította elő széndiszulfidgőz és kénhidrogéngáz elegyének izzó rézen való keresztül vezetése révén.

Igen sokféle módon előállítható; rendesen úgy szokás, hogy vizmentesnátriumacetátot nátronmésszel keverve üveg retortában hevítenek.L. még Bányagáz.

Aerobacter baktériumok bakteriológia
Baktériumok bakteriológia
Baktériumos növénybetegségek bakteriológia
Coli baktérium bakteriológia
Vajsav baktériumok bakteriológia

Metán baktériumok