Kis farágópille

Kis farágápille (Zeuzera pyrina L.) fehér szárnyú, acélkék foltokkal tarkázott nősténye tojásait csomókban a gyümölcsfák törzsére rakja.

Sokkal inkább polifág, mint a nagy farágó (Cossus cossus L.), csaknem minden lombfánkat károsítja, de fenyőn is megtalálható. A viaszsárga kifejlett hernyó 5 cm körüli, hengeres testű, 16 lábú, sötétbarna fejű.

A hernyók fejlődése két évig tart és kikelés után a vékonyabb ágakba furakodnak be, legtöbbször a rügyek tövénél és csak ősz felé hatolnak be a vastagabb ágakba, ahol 20-30 cm hosszú csatornát rágnak ki az ág hosszában.

Az áttelelt másodéves hernyók a harmadik év tavaszán alakulnak bábbá, ill. imágóvá. A hernyók koronában folyó tevékenykedését a fa csurgójában látható sárgásvörös ürülék-halmocskák hamarosan elárulják. A megrágott ágrészek hónyomás, szél v. a termés súlyának hatására könnyen letörnek.

A védekezés egyetlen lehetséges módja az, hogy az ürülék-halmocskák helyzete alapján megkeressük a megfelelő koronarészen a fertőzött ágat és vegyszeresen kezeljük.