Jelleg

Jelleg. Az élőlényre legjellemzőbb, közvetlenül vagy megfelelő eszközökkel és módszerekkel közvetve érzékelhető és tanulmányozható jelentős ismertetőjegy. Ilyen a szervezet fennmaradása, továbbfejlődése és szaporodása, valamint az ember gazdasági tevékenysége szempontjából leglényegesebb tulajdonságok.

A Jellegnek egy része a szervezettel veleszületett (öröklött), más része az új környezet hatására alakult ki (szerzett Jelleg). A szerzett Jelleg-nek megfelelő tartós fejlődési és szaporítási feltételek mellett öröklődővé válhatnak. Ennek híján eltűnnek az utódokról.

Jelleg - Pallas lexikon

Jelleg bizonyos bélyeg valamely tárgy megjelölésére.
Jelleg az állattenyésztésben:

  • 1. azon tulajdonságok összege, melyek az egyedre, törzsre, fajtára stb. jellemzők. Eszerint megkülönböztetnek egyedi-, törzs-, fajtajelleget stb., p. a magyar marha fajta Jelleg-e: ezüstfehér vagy darvas szin, nagy szarv, bizonyos testalkatbeli sajátságok, kitünő igavonóképesség stb.
  • 2. A Jelleg szó oly vidéki fajtátlan állatok összefoglalására is használtatik, melyek már némi egyöntetüséget mutatnak, de még nem nevezhetők fajta- vagy tájfajtának.
    Ilyen például a bonyhádi marhajelleg.

Jelleg