Havasi növények

Magashegységi környezethez alkalmazkodott növények, melyeket télen általában hó takar, nagyon kemény, hótakaró nélküli teleken károsodhatnak, ezért a hideg égövön üveg alatt - alpesi házban - tartják őket. Magashegységekben a fahatár fölötti havasi növényzet lágyszárúakból és törpecserjékből áll.

Havasi flóra - Pallas lexikon

Havasi flóra (növ.), alacsony többnyári, sőt örökzöld növényekből alakul, mintegy 96 % virágzó növény. Magastörzsű fák itt nincsenek, ellenben a Saxifraga, apró füzek, kankalin, szikla gyöngye (Draba) génuszainak számtalan faja uralkodik; a sasfélék, erikafélék, törpe füzek, törpe nyir, éger és fenyvek, továbbá a mohák meg a zuzmók seregesen nagy területeket benőnek.

A Havasi flóra-val analog a sarköv növényzete, de vele éppen nem egyenlő eredetü.

A sarkövi növények a havasoknak csak korlátozott helyein: a fekete földön, ingoványon meg a hideg források mentén ritkábbak, viszont számos uralkodó és seregesen termő havasi növényt a magas északon hiába keresnénk.
A Havasi flóra tehát nem a sarköv flórájából vándorolt oda, hanem inkább az arktikus vidék szegényes növényzete bővült a délibb szélesség havasáról.

Edényes-növények
Ernyővirágzat
Havasi-növények
Húsevő növények
Illóolaj növények
Kétéves növények
Korhadéklakó növények
Kúszó növények
Lombhullató növények
Mézelő növények
Nitrogénkedvelő növények
Növények elterjedése
Növények fényigénye
Növények hőigénye
Növények kiválasztó rendszere
Növények kultúrába vétele
Növények mozgása
Növények nedvességigénye
Növények nevelése
Növények nyugalmi állapota
Növények párologtatása
Növények szaporodása
Növények téli színeződése
Növények vízháztartása
Növények vízigényeKapcsolódó oldalak