Havasi növények

Magashegységi környezethez alkalmazkodott növények, melyeket télen általában hó takar, nagyon kemény, hótakaró nélküli teleken károsodhatnak, ezért a hideg égövön üveg alatt - alpesi házban - tartják őket. Magashegységekben a fahatár fölötti havasi növényzet lágyszárúakból és törpecserjékből áll.

Havasi flóra - Pallas lexikon

Havasi flóra (növ.), alacsony többnyári, sőt örökzöld növényekből alakul, mintegy 96 % virágzó növény. Magastörzsű fák itt nincsenek, ellenben a Saxifraga, apró füzek, kankalin, szikla gyöngye (Draba) génuszainak számtalan faja uralkodik; a sasfélék, erikafélék, törpe füzek, törpe nyir, éger és fenyvek, továbbá a mohák meg a zuzmók seregesen nagy területeket benőnek.

A Havasi flóra-val analog a sarköv növényzete, de vele éppen nem egyenlő eredetü.

A sarkövi növények a havasoknak csak korlátozott helyein: a fekete földön, ingoványon meg a hideg források mentén ritkábbak, viszont számos uralkodó és seregesen termő havasi növényt a magas északon hiába keresnénk.
A Havasi flóra tehát nem a sarköv flórájából vándorolt oda, hanem inkább az arktikus vidék szegényes növényzete bővült a délibb szélesség havasáról.

    hótakaró     nőszirom