Mákos és diós kalács - Sütemény receptek, ételek kelt tésztából, finom kelt kalács, mákos kalács recept

Telefon: 06-20/981-7694 | E-mail: info(@)tuja.hu

Wiandt Kertészet Wiandt Kertészet

Sütemény receptek - Mákos és diós kalács kelt tésztából


Sütemények

MÁKOS ÉS DIÓS KALÁCS KELT TÉSZTÁBÓL

Hozzávalók:

50 dkg liszt,
5 dkg zsír,
1 tojás,
1 tojássárga,
3 evőkanál cukor,
só,
2 dkg élesztő, tej.
30 dkg dió

Mákos és diós kalács kelt tésztából elkészítése

A lisztet edényben morzsoljuk össze a hideg zsírral, tegyük bele a tojásokat, a cukrot, egy kicsi sót és a már előre felfuttatott élesztőt; annyi langyos tejjel gyúrjuk össze, hogy lágy pogácsatésztát kapjunk.
Jól kidolgozzuk, és négy egyforma cipót formálunk belőle.
Kb. negyed órán át pihentetjük, s közben elkészítjük a töltelékeket.

Mák töltelék

2 dl vizet 30 dkg cukorral felforralunk. Belereszeljük egy fél citrom héját, s belenyomjuk a levét is.
Mikor a szirup forr, belekeverünk 30 dkg darált mákot, 10 dkg mazsolát, de ezzel már nem főzzük.
A töltelék olyan keménységű lesz, hogy késsel könnyedén kenhetjük./p>

Dió töltelék

30 dkg dióból, 30 dkg cukorból készítjük ugyanúgy, mint a máktölteléket, de a sziruphoz csak fele mennyiségű vizet, vagyis 1 dl-t veszünk. Vaníliás cukrot, mazsolát teszünk bele.
A vékonyra nyújtott tésztára rákenjük a tölteléket: óvatosan felsodorjuk, hideg zsírral kikent tepsibe tesszük, és kb. 20 percig meleg helyen kelesztjük.
Ezután a tetejét megkenjük tojássárgájával, és villával sűrűn megszúrkáljuk, nehogy a gőztől megrepedezzen a teteje.
Előmelegített sütőben kb. negyedórán át sütjük.

Krémes mézes
Hozzávalók: 1 tojás, 2 evőkanál méz, 3 dkg zsír, 3 evőkanál tej, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 15 dkg kristálycukor, 45 dkg liszt; krém: 2 dl tej, 2 evőkanál búzadara, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor.

<<< sütemény receptek

Érdemes kipróbálni

Amerikai töltött tojás
Bundás banán
Dán karfiolleves
Gombócleves
Francia spagetti
Francia zellersaláta