Mákos és diós kalács kelt tésztából

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő, tej
  • 30 dkg dió

Mákos és diós kalács elkészítése

A lisztet edényben morzsoljuk össze a hideg zsírral, tegyük bele a tojásokat, a cukrot, egy kicsi sót és a már előre felfuttatott élesztőt; annyi langyos tejjel gyúrjuk össze, hogy lágy pogácsatésztát kapjunk.

Jól kidolgozzuk, és négy egyforma cipót formálunk belőle.
Kb. negyed órán át pihentetjük, s közben elkészítjük a töltelékeket.

Mákos kalács - Mák töltelék

2 dl vizet 30 dkg cukorral felforralunk. Belereszeljük egy fél citrom héját, s belenyomjuk a levét is.

Mikor a szirup forr, belekeverünk 30 dkg darált mákot, 10 dkg mazsolát, de ezzel már nem főzzük.
A töltelék olyan keménységű lesz, hogy késsel könnyedén kenhetjük.

Diós kalács - Dió töltelék

30 dkg dióból, 30 dkg cukorból készítjük ugyanúgy, mint a máktölteléket, de a sziruphoz csak fele mennyiségű vizet, vagyis 1 dl-t veszünk. Vaníliás cukrot, mazsolát teszünk bele.

A vékonyra nyújtott tésztára rákenjük a tölteléket: óvatosan felsodorjuk, hideg zsírral kikent tepsibe tesszük, és kb. 20 percig meleg helyen kelesztjük.

Ezután a tetejét megkenjük tojássárgájával, és villával sűrűn megszúrkáljuk, nehogy a gőztől megrepedezzen a teteje.

Előmelegített sütőben kb. negyedórán át sütjük.