Zserbószelet recept

Zserbószelet hozzávalók:
50 dkg liszt,
25 dkg vaj,
8 dkg porcukor,
1 tojás, 2 tojássárgája,
2 dkg élesztő,
tejföl;
töltelék :
baracklekvár,
tej,
20 dkg dió,
20 dkg porcukor,
2 dkg kakaó,
rum.

Zserbószelet elkészítése:
A lisztet a vajjal eldolgozzuk (ha margarint használunk, akkor még egy evőkanál zsírt is tegyünk bele).

Hozzátesszük a porcukrot, a tojássárgákat, egy egész tojást, a langyos tejben feloldott élesztőt és a tejfölt. Jól kidolgozzuk, és három cipóra osztjuk.
A cipókból tepsi nagyságú lapokat nyújtunk.

A kinyújtott lapokat megkenjük baracklekvárral, majd egyenletesen rászórjuk a tölteléket.

Töltelék

a darált diót elkeverjük a porcukorral és a kakaóval. (A töltelék egyik felét rászórjuk az első baracklekvárral megkent tésztalapra; arra helyezzük a második tésztalapot; azt is baracklekvárral kenjük meg, mielőtt ráhintjük a töltelék másik felét.)
Mindkét tésztalapot - miután a tölteléket elosztottuk rajta - meglocsoljuk egy kevés rummal. A harmadik tésztalappal lefedjük, és kb. egy órán át meleg helyen pihentetjük.

Előmelegített sütőben sütjük, közepes tűznél.
Mire a tészta kisül és kihűl, 6 dkg csokoládét egy kis vízzel és 4 dkg cukorral sűrűre főzünk, majd a tűzről levéve, rögtön elkeverjük 5 dkg vajjal, a tészta tetejére öntjük, és késsel egyenletesen elsimítjuk rajta.

A tepsiben hagyjuk a tésztát, és néhány óra múlva hosszúkás szeletekre vágjuk.