Portugál stefánia szelet - Marhahús receptek

PORTUGÁL STEFÁNIA SZELET, Hozzávalók:

1 kg marhahús (stefánia),
10 dkg füstölt szalonna,
10 dkg sárgarépa,
8 dkg fehérrépa,
1 fej vöröshagyma,
1-2 gerezd fokhagyma,
1 kanál paradicsompüré,
2 db narancs,
1 babérlevél,
3 dkg liszt,
1 dl olaj,
1 evőkanál csipkebogyó vagy ribizkeíz,
2 dl vörös bor,
12 db gombafej,
1 pohár konyak.
Portugál stefánia szelet készítése :
A húst felszeleteljük, kicsit kiverjük, sózzuk, borsozzuk.
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, kiolvasztjuk.
Töpörtyűjét kiszedjük, teszünk hozzá kevés olajat, s ezen hirtelen átsütjük a hússzeleteket, és félretesszük.
A pecsenyezsiradékban megpirítjuk a felszeletelt zöldséget, az apróra feldarabolt hagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét, fokhagymát, babérlevelet, megszórjuk liszttel.
Felöntjük vörös borral, kevés vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk.
A hússzeleteket kiszedjük, mártását ízesítjük 1 narancs levével, 1 kanál csipke vagy ribizke ízzel.
1 narancs apróra vágott héját megfőzzük, leöntjük 1 pohár konyakkal, és hozzáadjuk.
Tálalásnál minden hússzeletre egy-egy meghámozott narancsszeletet, közepére egy sült gombafejet helyezünk, és körülöntjük a forró mártással.