Almás béles

  • 2023-09-11

>>> Almás ételek

Almás béles hozzávalók:
30 dkg liszt,
12 dkg vaj vagy 10 dkg zsír,
2 kanál cukor,
1 egész tojás,
1 kanál tejföl,
egy csipet só;
töltelék:
1 kg alma,
10 dkg cukor,
fahéj.

Almás béles elkészítése

Az anyagokat összegyúrjuk, a tésztát két lapba kinyújtjuk.
A nagyobbik lapot tepsibe helyezzük, s egy marék dióval vagy finom zsemlemorzsával meghintjük; rákenjük az almatölteléket, majd ráhelyezzük a másik lapot.
A tetejét tejjel vagy tojással megkenjük és megsütjük.
Sütés után deszkára borítjuk, kockára vágjuk, cukorral meghintjük.

Almás béles töltelék

az almát meggyaluljuk, a cukorral addig pároljuk, amíg a levét el nem főtte.
Fahéjjal ízesítjük, ha kihűlt a tésztára kenjük.Gyümölcskenyér
Hozzávalók: 6 tojás, 25 dkg cukor, 10 dkg dió, 5 dkg mazsola,
10 dkg cukrozott gyümölcs, 1 szelet csokoládé, 25 dkg liszt, 2 evőkanál kakaó.

   Almakrém pite    Almás-gesztenyés lepény