Zeller termesztés

  • 2023-09-23

Zeller termesztés - Zeller Apium graveolens L., Umbelliferae. Régi kultúrnövény. Már az egyiptomiak is termesztették.

A ma termelt zeller ősének a vadonélő Apium graveolens, var. silvestre tekinthető.

Kétéves növény, karógyökeret fejleszt. A gumós zellernél (var. rapaceum) a gyökérnyak megvastagodásából keletkezö gumó miatt a főgyökér nem különböztethető meg a gyökérágaktól.

A metélő zeller var. secalinum és a halványító zeller var. dulce- nél azonban a tenyészidő végéig jól megkülönböz. tethető a főgyökér, mert gumót nem fejleszt. A második évben tagoltabb leveleket hajt, és 80-150 cm hosszú magszárat növeszt.

Termése az ernyős virágzatú zöldségnövények között a legapróbb. Ezermagsúlya 0,4-0,5 g. Levele leves-ízesítő.
Értékes illó olaját a konzervipar hasznosítja.

Zeller igényei

Zeller igényei - A zeller talaj iránt igényes növény. Szép gumókat és nagy termést csak középkötött vályogtalajonlehetvárni.

Savanyú talajok meszezése szűkséges. 100 kg gumótermés 0,60 kg nitrogént, 0,83 kg K20-t, 0,23 P2O5-ot, 0,66 kg C02-ot von ki a talajból.

Talajelőkészítése őszi mélyszántásból, tavasszal simítózásból és kultivátorozásból áll. Mint trágyaigényes növényt a vetésforgó frissen trágyázott szakaszába helyezik el.

A zeller magvetése március elején melegágyba történik. Egy kh vetőmagszükséglete 4-5 dkg.

Palántaszükséglet 36 000, pótlással 40 000. Kiintetése máj. 15-jún. 15 között a legjobb 40 x 40 cm sor- és tőtávolságra.

Öntözött kultúrában alacsony bakháton, ikersorosan termesztik.

Talajápolása három-négyszeri kapálásból áll. Az újabban termesztett fajták az oldalgyökerezést feleslegessé teszik.

A zeller a nagy vízigényű zöldségnövények közé tartozik, ezért a tenyészidő alatt két-három alkalommal a kapálások előtt összesen 150-200 mm csapadéknak megfelelő öntözővizet adnak.

Hazai termesztőtájakon (Fertő tó, Kis-balaton környéke, Monostorpályi és környéke) száraz kultúrában láptalajokon termesztik.

A gumókat kézzel v. ásóval okt, hónapban szedik fel. Romlás veszélyének csökkentése végett tárolás előtt a gumókat szikkasztana kell.

Tárolása 4-5 C°-on pincében, homok között, szabadban prizmázva v. árkolva történik. Várható terméshozama 60-120 q/kh.

Zeller magtermesztés

Magtermesztés. A kurtított gyökérrel és szívlevéllel ( Szív) tárolt gumókat tavasszal 50 x 40 cm sor- és tőtávolságra ültetik ki. Aug.-ban érik a mag. Az egyes fajták közt 500-1000 m-es izoláló távolság szükséges. Termése 2-3 q/kh.

Fajtái: Prágai óriás zeller, Imperator zeller, Hógömb zeller, Tájfajták: Hegykődi Monostorpályi.

A zeller tartósítása történhet nyersen tárolással, veremben vagy prizmában, tartósítható továbbá szárítással.

A kifejlett gumót a szár és a gyökérrész eltávolítása után 1%-os szódás vízben előfőzik, míg hegyes pálcikával könnyen. átszúrható. Ezután a gumókat gyorsan meghámozzák, lapokra, csíkokra vágják, és mielőtt kihűlnének, szárítóba helyezik.

Szokás 2%-os citromsavas vízben fehéríteni. 60-65 C°-on 2-3 óra alatt, 8-10% víztartalmú száraztermék várható. Az előfőzött, felszeletelt zellert ecetben is tartósítják, és így vegyes savanyúság ízesítésére használják.

Zeller Betegségek kártevők

Zeller üregessége, Zeller fómás gumóvarasodása (Phoma apiicola), Zeller szeptóriás levélfoltossága (Septoria apii), Zeller cerkospórás levélfoltossága (Cercospora apii). Sárgarépalégy (Psila rosae), drótférgek (Elateridae), cserebogarak (Melolontha melolontha), földibolhák (Phyllotreta spp.).