Változékonyság

Frissítve: 2023-09-17       Városliget     Vetés     Villámcsapás

Változékonyság (variabilitás). Valamely élőlénynek új tulajdonságokkal rendelkező formák kialakítására, a meglevő tulajdonságoknak különböző mértékű kifejlesztésére való képessége.

A megváltozott élőlényt variánsnak nevezzük. A megváltozások forrását a külvilági tényezők közvetlen hatásai (modifikációk), a szerzett tulajdonságok, az élőlényekben jelenleg jórészt ismeretlen okok hatására bekövetkezett öröklődő változások (mutációk) és a keresztezés eredményeként létrejött új formák alkotják.

Eredetüktől és örökölhetőségi viszonyaiktól függetlenül megkülönböztethetünk a) mennyiségi variációt, amely lehet folytonos (kontinuus), amikor a variánsok méretük szerint folytatólagos sort alkotnak és nem folytonos (diszkontinuus), amikor a variánsok megszámlálható (pl. porzók száma) tulajdonságaikban térnek el egymástól; b) minőségi variációt, amikor az utódok új tulajdonságokkal, meglevő tulajdonságaik új kombinációjával rendelkeznek.

A megváltozások forrásának, a változások irányításának kérdése az örökléstan legfontosabb, legtöbbet vitatott kérdései közé tartozik.

Változékonyság  Kertészeti webáruház.


bogyós gyümölcsök díszfák évelő virágok cserjék online növényrendelés, csomagküldés