Rügysodró moly

Frissítve: 2021-07-14  

Rügysodró moly gyűjtőnév alatt több, rendszertanilag más családba tartozó, de tavaszi kártételük kárképében hasonló molylepkefajt értünk.

Általában fiatal hernyóként a koronában telelnek át, s tavasszal a rügyek kirágásával, majd összeszőtt hajtások, virágok belsejének megrágásával károsítanak.

A több nemzedékű fajok pedig a gyümölcshöz szőtt levelek védelme alatt a gyümölcs felületét meghámozzák, esetleg odvakat rágnak, utat nyitva más kártevőknek és a rothadásnak. A gyümölcs piaci értékét rontják.

A kocsányok átrágásával gyümölcshullást is okozhatnak. Számos idetartozó faj közül gyümölcsfáinkon jelentősebbek tavasszal a kis és nagy vörös-rügysodró, ill. a feketeszemölcsös rügysodró.

Tavasszal és nyáron is károkat okozók közül az almailonca, a barna, zöld, májszín rügysodrók. Legsúlyosabbak a károk tömeges jelentkezésük helyein, így elsősorban az Alföldön és a nyírségi gyümölcsösökben.

Valamennyi sok tápnövényű, így a legkülönfélébb lombos fákon és bokrokon is élhetnek.
Védekezés: tavasszal a bimbólikasztóbogár elleni védekezéssel egyidejűleg rügypattanáskor. Nyáron az Almamoly elleni permetezések egyúttal a rügysodrómolyok nyári nemzedékeit is pusztítják.

Rügysodrómoly szárnyas rovarok
Salátamoly szárnyas rovarok
Sárga cserebogár szárnyas rovarok
Szilvamoly szárnyas rovarok
Szipókás rovarok
Szövőlepke - szövőlepke szárnyas rovarok
Tokos molyok szárnyas rovarok

Rügysodrómoly