Narancs, Narancsfa

Narancs Citrus sinensis. Örökzöld, egylaki, Hímnős virágú, melegigényes fa. Gyakran parthenocarp terem. Levéltövénél fejlett pótlevélkéje van, ami a citromtól megkülönbözteti.

A citromfélék között egyike a legmelegigényesebbeknek. Vegetációs időtartama hosszú.

Fagytűrése kb. -1C, nagyobb, mint a citromé.

A narancsfa évente kétszer virágzik, egyébként igénye az éghajlattal szemben nagyjából megeggyezik a citroméval. Főbb termesztő helyei is azonosak.

A narancs gyümölcsében jelentős mennyiségű 50-60 mg/100g C-vitamin, 7-8% cukor és 0,8% sav van.

Magról könnyen, Dugványról csak hormonkezeléssel szaporítható.

Nemes narancs fajtáit saját magcsemetéjére és bigardiára szemzik vagy oltják.

A Narancsfa nálunk csak üvegházban termeszthető, mert szabadban teleinket nem bírja.

Narancsfa - Pallas lexikon

Narancsfa (növ., Citrus aurantium L.), a citrom testvérfaja, 5-10 m. magas fa, levele örökzöld, hosszas tojásdad, a nyele szélesen szegett, gyümölcse gömbölyded nem csúcsos, inkább a teteje is, alja is benyomott, pirossága, azaz narancsszinü; virága fehér vagy pirosasfehér, jó illatú.

Hazája trópikus Ázsia, a citrommal együtt terjedt el Ny-felé, különösen a mediterrán vidéken.

Az elso Narancsfa 1548. Került K.-Indiából Lissabonba. Spanyolországban, nevezetesen a klastromok körül egész erdot alkot. Görög- és Olaszország is sokat termeszt. Gyümölcsét ( narancs, agruma, pamarancs ) Európa népe nagyon kedveli.

Olaszországban mintegy 150 fajtáját termesztik. A leglevesebb és legtöbb San Miguel szigetéről ered. A meleg tartományokban is, mind a két világrészben, termesztik.

Az egyenetlen héjú és keserü fajtát bigaradiának vagy keserü Narancsnak nevezik (Citrus bigaradia Risso). A simahéjú gömbölyded vagy ellipszoid édes fajta az igazi narancs.

A gömbölyü, sima vagy csíkolt héjú, kellemes borízű fajta a khinai alma; a gömbölyű, vékonyhéju édes és pirosbélü a vérbélü v. jerikói narancs (Citrus Hierochuntica Risso).

Az érett narancsot szétvagdalják s borral leöntve a püspök-esszencia (essentia v. tinctura episcopalis), a püspök- vagy kardinális-puncs és más hasonló ital lesz belőle.

Az érett narancshéj (Cortex fructus aurantii) kivonatát és tinkturáját gyomorerősítő és emésztéskönnyítő orvosságba teszik.

Ezt leginkább az amerikai Curassao szigetről szállítják curassaói héj néven és likőrt csinálnak belőle. Az érett gyümöcsből Narancs-olaj is lesz.

A Citrus aurantium var. Balearicum fajta gyümölcséből lesz a kereskedelem portugál olaja. Virágját (flores aurantii) sok éteres olaja miatt illatszernek a kölni vizbe (Eau de Cologne) teszik, magában is (oleum florum aurantii), de orvosságban is használatos.

A Narancsfát meg a citromfát dísznek is ültetik és edényben árulják. A Citrus decumana L. (malus Assyrica Plin., óriás narancs, pompelmus, dinnye- vagy tökcitrom), levele nagyobb, tompa, nagyon csorbított.

Hazája K.-India, de keleten, sőt Görögországban meg a szigetein is termesztik. Gyümölcse csaknem fél méter hosszú, gyakran 5-6 kg.-ot nyom, nagyon kemény héju, gyakran az egész csupa héj. Édeses-savanyú ízű, borral és cukorral élvezik.

    öngyulladás     medvetalp kaktusz